Van links naar rechts de wethouders Ted Kok, Hans te Lindert, Martin Veldhuizen en Joop Wikkerink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links naar rechts de wethouders Ted Kok, Hans te Lindert, Martin Veldhuizen en Joop Wikkerink. Foto: Frank Vinkenvleugel

Wethouders kunnen aan de slag

'Het is gegaan zoals het is gegaan'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Als laatste gemeente in Gelderland heeft Aalten sinds dinsdagavond 3 juli ook een nieuw college van Burgemeester en wethouders. Ted Kok en Hans te Lindert voor het CDA, Martin Veldhuizen (VVD) en Joop Wikkerink (Progressieve Partij) werden benoemd als wethouder. De twee grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, D66 en Gemeentebelangen (GB), keken niet met rancune terug op de formatie, die niet leidde tot het door beide partijen gewenste college van CDA, VVD, GB en D66. Alex Walter (GB) wil het nieuwe college positief benaderen en er "niet met een gestrekt been in gaan". Alexander van de Graaff (D66) wenste het nieuwe college "zonder de twee winnaars" veel succes.

Mogelijke integriteitsrisico's
Dat het nieuwe college pas zo laat benoemd kon worden, werd niet alleen veroorzaakt door de mislukking van de formatie van het college met Gemeentebelangen. Nadat eindelijk de namen van de kandidaat-wethouders bekend waren moesten deze nog door een extern bureau worden doorgelicht op mogelijke integriteitsrisico's. Daarvan is mogelijk sprake bij Hans te Lindert, omdat hij als wethouder verantwoordelijk wordt voor onderwijs. Hij was schoolhoofd en blijft part-time werken voor de Personeelscluster Oost Nederland, die taken voor scholen verzorgt. Ook bij Martin Veldhuizen is er een mogelijk risico. Hij heeft al zijn werkzaamheden bij de Novell-groep beëindigd, maar blijft aandeelhouder. Als wethouder kan hij misschien in contact komen met bedrijven voor wie hij in het verleden werkte en waarover hij ook vertrouwelijke informatie heeft.

Extra gesprek
De burgemeester heeft daarom samen met de Commissie voor onderzoek naar de geloofsbrieven op maandag 2 juli hierover nog een 'verdiepend' gesprek gevoerd met Veldhuizen en Te Lindert. Margret Rensink, de voorzitter van de commissie, deed hiervan summier verslag in de raadsvergadering. Ze zei dat met Veldhuizen en Te Lindert uitgebreid is gesproken over 'de mogelijke risico's ten aanzien van de schijn van belangenverstrengeling inzake de voorgestelde portefeuilles'. Beide is aanbevolen 'alle mogelijke openheid en transparantie te betrachten' om alle schijn van mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen." Zij hebben aangegeven dit te zullen doen. Van de raadsleden zei alleen Alexander van der Graaff (D66) zorg te hebben over Te Lindert. Hij adviseerde er alert op te zijn. Nadat Rensink had gezegd dat alle wethouders benoembaar waren, kon er gestemd worden. Negentien raadsleden stemden voor Ted Kok, Joop Wikkerink en Martin Veldhuizen. Telkens waren er twee blanco stemmen. Voor Hans te Lindert stemde achttien raadsleden. Bij hem waren er drie blanco stemmen.

Verheugd over onverwacht college
"Het is gegaan zoals het is gegaan." Het was een zinnetje dat tijdens de raadsvergadering vaker over de formatie met de verrassende wending werd uitgesproken. Bijna iedereen had verwacht dat Henk Rijks opnieuw wethouder zou worden. Het gebeurde niet, omdat er volgens Alex Walter bij het CDA andere belangen speelden dan het belang van de kiezers, die veel op Rijks en Gemeentebelangen hadden gestemd. Raimond Smit (CDA) ontkende dat er zo'n ander belang was geweest. Hij had ook niet verwacht dat er een college van CDA, VVD en de Progressieve Partij (PP) zou komen, maar hij was er nu verheugd over. Hij heeft het volste vertrouwen in de nieuwe wethouders met veel ervaring. Johan Pennings van de ChristenUnie bleef verbaasd over de ontwikkelingen van de laatste maand. Eerder hadden CDA en VVD gezegd dat samenwerking met de PP niet voor de hand lag. "Wat is er in de tussentijd gebeurd? Is alles uit de wereld wat daarvoor is gezegd?" Hij zette ook vraagtekens bij de stabiliteit van het nieuwe college, omdat Kok en Wikkerink in de afgelopen jaren enkele malen stevige afkeurende woorden over elkaar hebben geuit. "Is dit uitgesproken? Ik vind er nergens iets over terug." Als het nog niet is uitgesproken, hoopt Pennings dat dit alsnog zal gebeuren. De betrokken partijen reageerden er niet op.

College met D66-kenmerken
Alexander van de Graaff (D66) noemde het een bijzonder moment dat er een college komt met een politiek brede en opmerkelijke samenstelling. Daarmee zouden, misschien mede dankzij D66, oude gewoonten zijn doorbroken. Met 'het sociale van de Progressieve Partij, het liberale van de VVD en het verbindende van het CDA', typeerde hij het nieuwe college. Toevallig alle drie eigenschappen van D66, waarmee hij nog eens aangaf dat zijn partij heel goed in het college had gepast. Hij wenste Joop Wikkerink succes met het uitvoeren van de sociale onderwerpen, waarvoor hij zijn ervaring kan benutten. Martin Veldhuizen had voor hem 'met zijn maatpakken en sigaar' al jaren wethouder geleken. Hij had alle vertrouwen in de goedlachse en aimabele man. Vertrouwen is er ook in de ervaren Kok, al wilde hij van het CDA wel weten of Kok vier jaar wethouder zal blijven. Raimond Smit beantwoordde die vraag bevestigend. Hans te Lindert noemde hij een 'fris gezicht, dat voor verjonging en vernieuwing kan zorgen'. Net als andere raadsleden noemde hij nog eens het door de hele raad omarmde ambitieuze raadsprogramma dat het nieuwe college mag uitvoeren.

Esther Diepenbroek (PP) hoopte dat de goede verhoudingen die er waren tijdens het maken van dat programma blijven. Gerbert Navis vermoedde dat zonder dat raadsprogramma dit nieuwe college niet mogelijk was geweest.

Henk Meerdink (HMV) kondigde aan de nieuwe ploeg te zullen gedogen. "Ik ga niet alleen ja en amen zeggen."