Met fakkels werd het Bruilse paasvuur aangestoken. Foto: Jan Hendriksen.
Met fakkels werd het Bruilse paasvuur aangestoken. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Paasvuren blijven geliefde traditie

RUURLO – Ze branden op Eerste Paasdag 's avonds weer massaal. En dat was Tweede Paasdag 's morgens ook goed te ruiken. De paasvuren in de Achterhoek. Zo ook in Ruurlo aan onder meer de Houtwal en de Höfteweg. Iets voor half negen ging de vlam er in aan de Houtwal in de 'Bruilse Poasboake' van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken.

Door Jan Hendriksen

Aangestoken met fakkels door Paul Arink en Marian Nijen-Es (koningspaar 2017) en Mart Koenders en Barbara Thomassen (aftredende bestuursleden) vatte de houtstapel direct flink vlam. De coverband Hertog, bestaande uit vier vrienden uit Ruurlo en Barchem, zorgden aansluitend in de feesttent voor een spetterend 'vuurfeestje'.
De 'Bruilse Poasboake' was wel eens groter van omvang. De hoeveelheid snoeihout dat door particulieren gebracht wordt, wordt er jaarlijks namelijk niet groter op. Snoeihout wordt de laatste jaren steeds meer ingezet voor de productie van bio-energie voor de spaanplaat- en papierindustrie of voor de structuurverbetering van compost. "En daardoor worden de paasvuren er niet groter op. En we hadden vrijdag materiaal pech toen we het hout met een kraan wat op wilden stapelen", zo verklaarde voorzitter Aljoscha Broshuis van buurtvereniging De Bruil en Omstreken.

De verwachtte hoogte van achter meter werd dan ook niet gehaald. Ook bij de 'baoke' van de Ruurlose Buurtvereniging De Brouwershoek op de hoek van de Höfteweg en de Koskampweg was de houtstapel iets geringer van omvang dan voorgaande jaren. Maar het plezier van de buurtbewoners van dit 'besloten' paasvuur was er absoluut niet minder om. Onder het genot van een drankje troffen de buurtbewoners elkaar.


Uitslagen kaartcompetitie VOO Ruurlo

RUURLO – Winnaars van de veertiende en laatste competitieronde gespeeld in zaal De Keizerskroon waren op donderdagavond 29 maart bij het klaverjassen M. Eggert en L. Steenbreker (5317 punten) en bij het kruisjassen H. Schutte en W. Schutte (4060 punten). Winnaars van de competitie zijn bij het klaverjassen J. de Boer en L. Heppe en bij het kruisjassen H. Kuenen en E. Kuenen. Eindstanden seizoen 2017-2018: Klaverjassen: 1. J. de Boer en L. Heppe 66176 punten; 2. G. Rijkenbarg en A. Kerkwijk 65187 punten; 3. W. Straver en J.H. Alfing 65176 punten; 4. W. Eggert en N. de Wilde 65157; 5. D. Andringa en E. Klein Bluemink 63964; 6. H. Nijenhuis en G. Stokkink 62459; 7. M. Eggert en L. Steenbreker 61491; 8. B. te Veldhuis en H. te Veldhuis 61472. Kruisjassen: 1. H. Kuenen en E. Kuenen 52923 punten; 2. H.Aagten en F. Wopereis 49965; 3. H. Schutte en W. Schutte 49568; 4. H. Abbink en Th. Tackenkamp 49507; 5. J. Eggink en J. Klumper 49228; 6. J. Ligtenbarg en G.J. Bosman 48639. In het seizoen 2018-2019 begint de competitie op donderdag 20 september in zaal De Keizerskroon.


Jeugdplaybackshow Barchem Jankt

BARCHEM – Voor de zeventiende keer vindt de Barchem Jankt jeugdplaybackshow plaats bij HCR In de Groene Jager. Aanvangstijd van het muziekfestijn op vrijdag 13 april is 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. De teller staat tot nu toe op veertien deelnemende acts, allen jeugd uit Barchem en omgeving in verschillende leeftijdscategorieën tot zestien jaar. De avond wordt evenals afgelopen jaar gepresenteerd door Bert Dinkelman, het licht wordt verzorgd door Eduard Besselink en Martijn Jansen tekent voor het geluid en de disco na afloop. De acts beoordeeld worden beoordeeld door een professionele jury. De entree bedraagt voor jeugd tot en met vijftien jaar 2,50 euro, volwassenen betalen vijf euro.


Seniorensoos Ruurlo met presentatie 3D-dia's

RUURLO – Jan Geerdink uit Hengelo (G) is donderdag 12 april in zaal de Tapperij te gast bij de Seniorensoos Ruurlo. Geerdink laat zijn verzameling 3D-dia's zien. Hij kan hier ook mooi over vertellen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Aanvang van de bijeenkomst is om 14.00 uur.


Reumafonds haalt 4472 euro op in Ruurlo

RUURLO - Het Reumafonds bedankt alle collectanten, comitéleden en inwoners van Ruurlo voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 19 tot en met 24 maart 2018 hebben zij met elkaar in totaal 4472,86 euro opgehaald.

Het was er gezellig druk bij het Ruurlose paasvuur. Foto: Jan Hendriksen.