Het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Borculo. Foto: Rob Stevens
Het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Borculo. Foto: Rob Stevens Foto:

Langverwacht beleidskader voor AMV in mei op agenda raad

BERKELLAND - Het nieuwe beleidskader voor Algemene Muzikale Vorming (AMV) ligt er. In de raadsvergadering van februari uitten partijen hun ongenoegen over het feit dat het beleidskader er nog steeds niet was. En dat ze door verantwoordelijke wethouder Joke Pot niet op de hoogte waren gesteld van de opgetreden vertragingen. De VVD diende in dit verband zelfs een afkeurende motie 'Uitblijven beleid' in. Alle partijen, op Gemeentebelangen na (de partij van de wethouder), steunden deze VVD-motie.

Door Rob Stevens

Het beleidskader is een document dat belangrijk is voor de subsidiëring van instanties op dit terrein als de Stichting Muziek- en KunstWijs en het Berkellands Muziek Overleg (BMO), waarin de Berkellandse muziekverenigingen zich verenigd hebben. Zeker met het naderende nieuwe schooljaar in het vooruitzicht. De raad kan er zich nu in de vergadering van mei over buigen. Tot nu toe moest men het nog steeds doen met een beleidsdocument uit 2011.

In het nieuwe kader is extra aandacht voor cultuur-educatie en het op peil houden van de Algemene Muzikale Vorming zoals die tot nu toe ontwikkeld is en waar alle scholen in Berkeland aan deelnemen. In het beleidskader wordt het belang van doorlopende leerlijnen benoemd, dat wil zeggen afstemming van de Algemene Muzikale Vorming op de basisschool op het muziekaanbod van de voor- en naschoolse educatie en het voorgezet onderwijs. Ook wordt toegewerkt naar meer eenheid in het programma van de scholen.

Voor kinderen uit financieel minder daadkrachtige gezinnen moet het mogelijk zijn om muzieklessen te volgen. Daarom neemt Berkelland naast het jeugdsportfonds ook deel aan het jeugdcultuurfonds. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is een landelijk netwerk van stedelijke en provinciale fondsen, ondersteund door een landelijk bureau.

De financiering van de gestelde doelen in het beleidskader zal de komende jaren onder andere plaatsvinden uit de door de BEMO en de Stichting Muziek en KunstWijs opgebouwde reserves voor huisvesting die zij ooit van de gemeente ontvingen. Hieruit zal ook de uitbreiding van subsidiëring van het (individueel) instrumentenonderwijs, anders dan via de muziekverenigingen, de komende vier jaar kunnen worden bekostigd. Dat hoeft volgens de gemeente niet ten koste te gaan van het beschikbare budget van de BEMO voor subsidiëring van het instrumentenonderwijs door de muziekverenigingen (HArmonie-, FAnfare- en BRAssbandmuziek). Na vier jaar zal worden bezien of dat zo is, of dat aanvullende middelen nodig zijn. De (nieuwe) raad mag er in mei zijn zegje over doen.


Langer parkeren bij
gemeentehuis in Borculo

BORCULO - De regels voor parkeren bij het gemeentehuis in Borculo worden aangepast.

Het is soms best lastig een plekje te vinden op de parkeerplaats bij het gemeentehuis. Met name op de maandag tot en met woensdag. De beschikbare plekken zijn dan regelmatig bezet door langparkeerders die het gemeentehuis of het centrum van Borculo bezoeken. Bezoekers van het gemeentehuis komen er soms om een paspoort op te halen of voor iets anders. Maar ook wel voor een ambtelijk overleg. En dan is een uur aan de korte kant. Daarom wordt de parkeerduur verlengd van één naar twee uur. En ook wordt het aantal parkeerplaatsen in de blauwe zone vergroot. Hierop is handhaving mogelijk, dat wil zeggen: bekeuren, bij overtreding van de op de parkeerschijf aangegeven tijdslimiet mogelijk.

De aanpassing is bij wijze van proef voor de periode van een jaar. De effecten kunnen dan worden onderzocht en geëvalueerd. Tevens wordt een drietal extra laadpalen geplaatst.

Medewerkers van de gemeente bezetten overigens geen parkeerplekken dicht bij het gemeentehuis; zij hebben hun vaste parkeerplekken op de parkeerplaats bij Friesland Campina.