Penningmeester Willem Tiggeler van Stichting Landgoed de Kalenberg (l) ontving een cheque ter waarde van duizend euro van de Stichting Lochemse Bergloop. .Foto: PR.
Penningmeester Willem Tiggeler van Stichting Landgoed de Kalenberg (l) ontving een cheque ter waarde van duizend euro van de Stichting Lochemse Bergloop. .Foto: PR. Foto:

Donatie Lochemse Bergloop voor aanplant Kalenberg

BARCHEM – De ware hardloopliefhebber had de Lochemse Bergloop al weken in zijn agenda staan. Afgelopen zondag werd deze hardloopwedstrijd voor de achtste keer gehouden door Stichting Lochemse Bergloop. Door verplaatsing van de eerste naar de tweede zondag in april in verband met Pasen en de sterke concurrentie van andere hardloopwedstrijden, zoals van onder meer de IJsselloop in Deventer, viel de deelname aan de loop wat tegen. In totaal gingen 185 deelnemers van start.

Door Jan Hendriksen

Dit jaar was er gekozen voor twee nieuwe afstanden, namelijk vijf en tien kilometer. Tot vorig jaar hadden de deelnemers de keus uit 7.5 en vijftien kilometer. Omdat de belangstelling voor de langste afstand steeds geringer werd besloot de organiserende stichting voor wat kortere afstanden te kiezen. Natuurlijk bleef de klim naar de Belvedère een uitdaging voor vele deelnemers. De vijf kilometer werd bij de mannen gewonnen door Ronald de Bruin (40) uit Zutphen in een tijd van 19.58 minuten, tweede werd de vijftienjarige Luc Kappert uit Markelo (20.29) en derde Jelmer Roozendaal uit Ruurlo (20.56). Winnaar De Bruin had bewust, als lid van de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport, voor de loop in Barchem gekozen boven die in Deventer omdat deze veel toegankelijker en minder massaal is als die in Deventer. "Bovendien is deze omgeving veel mooier." Bij de vrouwen won Merel Kappert (17) uit Ruurlo de vijf kilometer in een tijd van 23.38 minuten. De tien kilometer werd bij de mannen op overtuigende wijze door Koen Vossers (28) uit Hengelo (G) gewonnen in een tijd van 35.45 minuten. Vossers was zondagmorgen al hardlopend uit zijn woonplaats Hengelo (G) naar Barchem gekomen. "Ik train momenteel voor mijn eerste marathon die ik op 2 juni in het Zweedse Stockholm ga lopen." Tweede op de tien kilometer bij de mannen werd Hendri Weenk uit Borculo (40.55) en derde Emiel Huizinga uit Almen (44.04). Bazatt Asefa uit Zutphen won bij de vrouwen de tien kilometer in een tijd van 41.29 minuten. De Kidsrun over 1500 meter werd door Lars Luchies uit Lochem (7.18 minuten) gewonnen en de 2250 meter door Dianthe Scherphof uit Goor (9.45).

Goed doel
Evenals voorgaande jaren werd de wedstrijd gekoppeld aan een goed doel. Omdat de hardlopers ieder jaar over een gedeelte van het landgoed de Kalenberg lopen had de organisatie besloten om iets terug te doen aan de Stichting Landgoed de Kalenberg. Dit idee werd zeer goed ontvangen bij de penningmeester Willem Tiggeler van Stichting Landgoed de Kalenberg. "De donatie van duizend euro zal gebruikt worden om nieuwe aanplant te kopen die door vrijwilligers geplant gaat worden. Daarnaast kan een gedeelte gebruikt worden om slechte paden te verbeteren."


SVBV viert 70-jarig jubileum

BARCHEM – Voetbalvereniging SVBV Barchem vierde afgelopen weekeinde op een zonovergoten sportpark aan de Maandagsdijk haar 70-jarig bestaan.

Het zaterdagavondfeest begon met de onthulling van drie bankjes aan het hoofdveld die door de Stichting Vrienden van SVBV aan het bestuur zijn geschonken. Na de officiële opening volgde een spetterend feest onder muzikale begeleiding van Lady en de Vageband. Ruim driehonderd unieke bezoekers vierden tot in de late uurtjes feest en namen dikwijls plaats op de vacaturebanken die SVBV heeft gemaakt om op een ludieke wijze aandacht te vragen voor het vrijwilligersprobleem. Op zondagochtend werkten de lagere senioren elftallen met wisselend succes haar wedstrijden af. De jeugdafdeling was vanaf 12.00 uur uitgenodigd voor een heus voetbalspektakel met een freestyleshow en panna clinic. Zij ontvingen allen ter herinnering een jubileumshirt. Groep Bello 56 pendelde 's ochtends en 's avonds de Barchemers van en naar het SVBV terrein. Het eerste elftal zorgde voor de kers op de taart door met 2-1 te winnen van KSH (Harreveld) waarna onder aanvoering van De Tijdbrekers het nog lang gezellig bleef aan de Maandagsdijk.


Dit jaar was er gekozen voor twee nieuwe afstanden, namelijk vijf en tien kilometer. Foto: Jan Hendriksen,