De Short Stirling in de Kerkstraat in Hengelo. Foto: archief Jean Kreunen
De Short Stirling in de Kerkstraat in Hengelo. Foto: archief Jean Kreunen

Lezing over Short Stirling crash in 1941

HENGELO - De lezing over de Short Stirling bommenwerper crash op 8 september 1941 te Hengelo Gelderland wordt maandag 16 april georganiseerd door stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 in het kader van '2018, jaar van het verzet'. De presentatie wordt verzorgd door Jean Kreunen, oud-directeur Achterhoeks Museum 1940-1945 en actief bestuurslid van Oorlogsmuseum Overloon.

Als jonge man kreeg Jean Kreunen van zijn opa een foto van een Engelse bommenwerper die bij zijn ouderhuis midden in het Gelderse dorp Hengelo door de straat kwam. Bij navraag waar die bommenwerper vandaan kwam, werd bekend dat die op 8 september 1941 een paar kilometer buiten het dorp was gecrasht. De bemanning ontsnapte en ze werden binnen een paar dagen allemaal opgepakt en krijgsgevangen gemaakt. De navigator Richard Pape schreef een boek over deze crash en zijn meerdere ontsnappingspogingen, genaamd 'Met hand en tand'. Een hoofdrol in dit boeiende verhaal is weggelegd voor de heren Besselink en Agterkamp uit Toldijk die vanwege hulp aan twee van de vliegers werden opgepakt en ter dood veroordeeld. Hun verzetsverhaal staat symbool in dit 'Jaar van het verzet'.
De lezing begint om 20.00 uur in Partycentrum Langeler, Spalstraat 5 in Hengelo Gld. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Entree 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee.