Het bestuur van de Stichting Barchemse 4Daagse voor kasteel Ruurlo, waar de wandelaars op de eerste wandeldag langskomen. Foto: Jan Hendriksen
Het bestuur van de Stichting Barchemse 4Daagse voor kasteel Ruurlo, waar de wandelaars op de eerste wandeldag langskomen. Foto: Jan Hendriksen

Barchemse4Daagse in de startblokken

Voorzitter Henk Luesink aan het woord

BARCHEM – Het is weer bijna zover. Donderdag 28 juni start de dertiende editie van de Barchemse vierdaagse. Vier dagen wandelen door 'het mooiste stukje van de Achterhoek'. De wandelaar kan vanaf startlocatie dorpshuis 't Onderschoer weer kiezen uit vier afstanden: 20, 30, 40 of 50 kilometer.

Woensdagavond 27 juni begint het wandelfestijn met een 'ouderwets gezellige' openingsavond in dorpshuis 't Onderschoer te Barchem. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Gastspreker die avond is Angelique Kruger, de welbekende presentatrice van Omroep Gelderland. Ze is bekend van programma's als 'Krüger komt kijken' en 'Dorpshuis van het jaar'. Met de voorzitter van de Stichting Barchemse4daagse Henk Luesink blikt ze terug en kijkt ze vooruit. Sinds 2011 is Luesink voorzitter van de Barchemse4daagse. Hij is dus al flink wat jaren betrokken bij de organisatie. We spreken hem over de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie. "Zonder hen geen vierdaagse", geeft hij grif toe. "Onze vrijwilligers bepalen ook de sfeer bij de vierdaagse. Dat horen we ook elk jaar weer van de wandelaars. Wij zijn misschien wel de Mañana Mañana onder de wandelvierdaagse", lacht hij, om daar wel aan toe te voegen dat hij uitsluitend doelt op de sfeer van het muziekfestival in Vorden. Het is zeker geen verwijzing naar de mediterrane gewoonte om alles uit te stellen tot morgen. De Barchemse vierdaagse is juist tot in de puntjes geregeld. En daar hoort ook bij dat er tóch elk jaar weer vergaderd wordt over verbeterpunten. Luesink vertelt bijvoorbeeld dat dit jaar weer is nagedacht over het parkeren door de bezoekers in en rondom Barchem. Hij vertelt: "We hebben al jaren een uitstekende parkeervoorziening net buiten Barchem en vlakbij de start. Toch kozen mensen vaak voor het parkeren in Barchem. Dat leverde ergernis op en kon ook voor opstoppingen en zelfs onveilige situaties leiden. Dit jaar zit daarom de parkeerkaart bij de deelnameprijs inbegrepen. "We hebben gewoon liever dat iedereen, dus ook de bevolking van Barchem, tevreden is dan dat we een paar centen verdienen met parkeerkaarten." En dat blijkt. Want de Barchemse vierdaagse is – ondanks een kleine verhoging van het inschrijfgeld - nog steeds geen duur evenement voor de wandelaars. "Tja", stelt Luesink nuchter vast: "Dat kan natuurlijk óók uitsluitend door het werken met vrijwilligers."

Wandelkrant
Ook nieuw is de verhoogde oplage van de welbekende wandelkrant. Voorgaande jaren verscheen de krant vooral in en rondom Lochem, maar dit jaar kunnen ook de inwoners van de gemeente Bronckhorst de krant in de brievenbus verwachten. Henk Luesink legt uit: "De wandelkrant wordt in Lochem erg gewaardeerd en is bovendien een prachtige reclame voor onze vierdaagse, dus dachten we dit jaar: waarom zouden we niet meer mensen laten meelezen?" Zo gezegd, zo gedaan, want de 28 pagina's dikke krant verschijnt dit jaar in een oplage van maar liefst 44.700 exemplaren. Bijna 20.000 exemplaren meer dan vorig jaar.

Toerisme
Dit jaar is het thema van de wandelkrant 'Toerisme in Barchem en omgeving'. Henk Leusink: "Extra veel aandacht voor de trekpleisters uit de buurt en natuurlijk de horecaondernemers die met toerisme hun boterham verdienen. De vierdaagse wil namelijk ook graag wat betekenen voor Barchem. We hopen echt dat we daar ook voor wat extra omzet zorgen. Dat is voor een kleine gemeenschap als Barchem gewoon wel zo prettig."

Trouwe dienst
Tot slot meldt Luesink nog dat Ab Hamer na jarenlange trouwe dienst dit jaar stopt als bestuurslid van de stichting. Na de aankomende dertiende editie van de vierdaagse neemt Henk ten Velde het stokje van Hamer over. Ten Velde is een ervaren wandelaar en actief bij de Barchemse wandelvereniging Door Oefening Sterk (DOS). "Dat moet dus wel goed gaan", zo stelt de andere Henk.

Inschrijven
Wie nog wat meer wil weten over de Barchemse vierdaagse of zich wil inschrijven kan terecht op de website. Inschrijven voor deelname is nog tot en met 24 juni mogelijk.


www.barchemse4daagse.nl