De nieuwste aanwinst van de Historische Vereniging Old Reurle in Belevingspark Cactusoase: een 'pothok'. Foto: Jan Hendriksen
De nieuwste aanwinst van de Historische Vereniging Old Reurle in Belevingspark Cactusoase: een 'pothok'. Foto: Jan Hendriksen

'Pothok' officieel in gebruik

'Wie hecht er nu nog belang aan dit kleine huisje?'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Wie let er in het voorbijgaan nog op? Wie hecht er nu nog belang aan dit kleine huisje? Toch hoorde het honderden jaren bij het boerenleven, want in dat kleine gebouwtje werd brood gebakken, melk gekarnd, de was opgekookt, varkensvoer gekookt, het vlees van het geslachte varken verwerkt, geweckt en in de zomer huisde het boerengezin erin. Een kleine, maar onmisbare ruimte voor het leven op de boerderij in vroeger tijden. Niet alleen nuttig, maar ook aangenaam. In de avonduren trof de jeugd elkaar er, er werd in gevrijd, jenever gestookt, geboomd of tabak gedroogd. Bij sommige Ruurlose boerderijen zijn ze nog te vinden. Soms in gebruik als 'rommelhok' of 'fietsenhok'.

We hebben het hier echter over een 'pothok'. De nieuwste aanwinst die vorige week dinsdagmiddag door de Historische Vereniging Old Reurle in Belevingspark Cactusoase aan de Jongermanssteeg officieel in gebruik werd genomen, behorende bij de boerderijdoorsnee en de landbouwwerktuigententoonstelling van Old Reurle. Een aantal dinsdagmiddagen is eraan gewerkt door Ab Ooyman, Jan Lijftogt, Arnold Hissink, Arend Megelink, Dik Nijenhuis, Hendrik Jan Halfman, Jan Dijkman en Herman Bruyel. Het is (voorlopig) de laatste aanvulling op de boerderijdoorsnee van Old Reurle die in 2011 in gebruik werd genomen. Niet omdat de mannen van de 'kasploeg' van Old Reurle niet verder willen bouwen, maar er is simpelweg geen ruimte meer in de kas van het Belevingspark bij Bert en Anny van der Meer. Mede daarom besloot het bestuur om de opening een wat officiëler karakter te geven. In zijn allereerste toespraak memoreerde de kersverse voorzitter Geert klein Bleumink hoe de allereerste opstart destijds was gedaan door oud-voorzitter Martin Kok en Jan Oonk, die allerlei werktuigen hadden verzameld. De verzameling lag her en der opgeslagen waarop het bestuur in 1999 besloot in gesprek te gaan met Anny en Bert van der Meer van de Cactusoase en in 2000 kon de tentoonstelling officieel worden geopend. Sindsdien is de verzameling gestadig uitgegroeid tot een volwaardige tentoonstelling met als hoogtepunt de dwarsdoorsnede van een boerderij. Ook de inrichting van een oude schoolklas behoort tot een van de initiatieven van de 'kasploeg'.

Officieel
Anny en Bert van der Meer werden vorige week nogmaals bedankt voor hun gastvrijheid en behulpzaamheid. Er werd ook stilgestaan bij de vorig jaar overleden Henk Klein Brinke, die jarenlang coördinator was van de tentoonstelling en nu een waardig opvolger heeft gekregen met Dik Nijenhuis. Hierna werd het lint doorgeknipt door Reini Klein Brinke-Stokkink en was het pothok officieel geopend voor het publiek. Wie eens een kijkje wil komen nemen, is van harte welkom. Het pothok is mede tot stand gekomen door medewerking van Bert en Annie van der Meer van de Cactus Oase (materiaal), G.P.A. Barchem (dakpannen), Peters bestratingen (klinkers), H. Wezinkhof (klinkers) en Smeelen Schilderwerk (verf).