De Ruurlose jeugd was weer sterk vertegenwoordig tijdens de vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen
De Ruurlose jeugd was weer sterk vertegenwoordig tijdens de vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen

Avondwandelvierdaagse Ruurlo kent internationaal tintje

RUURLO – De 44ste editie van de Ruurlose avondwandelvierdaagse van jongerenvereniging Jong Gelre Ruurlo kende dit jaar een heus internationaal tintje. De achttienjarige Henrique Ferro uit Brazilië was vorige week namelijk een van de bijna zeshonderd deelnemers aan het evenement. Ferro, die momenteel aan het Staring College in Lochem studeert, is een aantal weken via Travel Active te gast bij de Ruurlose familie Eggink. De Braziliaanse student liep de tien kilometer samen met het Ruurlose drietal Diana Eggink, Jo Dolphijn en Annie Wesseler.

Door Jan Hendriksen

Met bijna zeshonderd deelnemers was de vierdaagse dit jaar uitstekend bezet. De wandelaars hadden weer de keus uit drie afstanden: vijf, tien en vijftien kilometer. Het gros koos voor de vijf kilometer. De routecommissie van Jong Gelre Ruurlo had maandagavond de route richting buurtschap 't Broek uitgezet. Dinsdagavond werd er koers gezet richting de buurtschappen De Bruil en Veldhoek en woensdagavond waren de routepijlen langs wegen in de Ruurlose buurtschap Brouwershoek en de Barchemse buurtschap Bosheurne geplaatst. Donderdagavond werden de wandelaars richting De Meene en de Vordense buurtschap Linde gestuurd en kregen de wandelaars nabij de Wiersseweg spontaan support van de mascotte van het Ruurlose muziek-, theater- en spektakelfestival Rupo. Op de slotavond op vrijdag koerste men richting De Wiersse en de Barchemse buurtschap Vrochterhoek om bij de Kerst Zwartschool een korte pitstop te maken voor de gezamenlijke intocht. Naast de vier Ruurlose basisscholen WonderWijs, De Driesprong, Kerst Zwart en Willibrordus namen onder leiding van bestuursleden van Stichting Jong en Actief (JA) Veldhoek 23 kinderen uit de Ruurlose/Hengelose buurtschap deel. Omdat Stichting JA dit jaar haar vijfjarig bestaan viert en voor het vijfde achtereenvolgende jaar aan de Ruurlose vierdaagse deelnam had men speciale nieuwe shirts voor de kinderen laten bedrukken.

Rolstoelen
Op maar liefst drie avonden namen ruim veertig bewoners van De Bundeling en De Garven in rolstoelen deel aan de vierdaagse. Voortgeduwd door vrijwilligers genoten de ouderen zichtbaar. Dagelijks maakte men een rondje van vijf kilometer 'rondom Reurle'. Op de slotavond werden de rolstoeldeelnemers en de vrijwilligers door de Zonnebloem Ruurlo op cake en koek getrakteerd. Alle vrijwilligers ontvingen van Jong Gelre via de Koninklijke Wandel Bond Nederland een speldje voor hun inzet. Op de slotavond begeleidde de Ruurlose muziekkapel De Schaddenstekkers vanaf de Kerst Zwartschool aan de Schoolstraat de intocht door het centrum van Ruurlo naar start- en finishlocatie bij Woonzorgcentrum De Bundeling.

Slotceremonie
Doordat het niveau van de geluidsinstallatie onvoldoende was verliep de slotceremonie niet volgens het draaiboek. De deelnemers kregen, behoudens de wandelaars die in de directe omgeving van de nieuwe Berkellandse VVD wethouder Gerjan Tesselink stonden, niet mee dat hij alle wandelaars complimenteerde voor de sportieve prestatie die men had geleverd. En ook bedankte Tesselink alle vrijwilligers van Jong Gelre voor de organisatie. Voor de jongste deelnemer, de vierjarige Lotte Rouwenhorst en de oudste deelneemster Annie Wesseler (87) had Jong Gelre een kleine attentie.
Het is Jong Gelre Ruurlo aan te bevelen om volgend jaar meer aandacht te schenken aan de slotceremonie die mede door het slechte geluid niet die aandacht kreeg die het verdiende en een
wat rommelig karakter had.

De jongste en de oudste deelnemers Lotte Rouwenhorst en Annie Wesseler samen met wethouder Gerjan Tesselink en Jong Gelre-bestuurslid Bianca Pasman. Foto: Jan Hendriksen
Drie dagen namen bewoners van De Bundeling en De Garven deel aan de vierdaagse. Foto: Jan Hendriksen.
Niet voor iedereen waren de dankwoorden van wethouder Gerjan Tesselink op het plein van De Bundeling te horen. Foto: Jan Hendriksen.