De trouwerij in de roze tent. Foto: JorisFotografie
De trouwerij in de roze tent. Foto: JorisFotografie Foto:

'Het is bijna te veel van het goede!'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – In sneltreinvaart begeven we ons vrijdagavond van de intocht van de 44ste avondwandelvierdaagse van Jong Gelre Ruurlo naar het Reurpop terrein. Het festivalterrein aan de Wiersseweg loopt al lekker vol tegen de klok van negen uur. We laten ons weer verrassen door de bont gekleurde tenten en alle andere sfeervolle elementen die het Reurpop terrein 2018 niet dezelfde maakt als de vorige editie. We kiezen om de Huiskamertent in te lopen. Daar draait immers weer een bingo.

De inmiddels legendarische anti-katerbingo heeft een nieuwe presentatrice gekregen. Ze is net zo Amsterdams als haar voorganger suikertante Jannie, alleen iets ouder. Rechtstreeks vanuit het bejaardenhuis is Oma Beb een waardige opvolger. De prijzen waren ook dit jaar niet mals. De mooiste prijs die er gewonnen werd was die misschien wel voor de vriendinnen van de twintigjarige Eline Kosters uit Ruurlo. Ze was onverwachts een week eerder uit Australië naar huis gekomen en zat in een grote doos verstopt. Na de bingo zetten we koers richting de Zandkoele. Daar is de bühne vrijgemaakt voor de Nederlandse indiepopband Handsome Poets. Het optreden begint direct met het meest bekende nummer van de band 'Sky on fire' dat door de NOS tijdens de Olympische Spelen van 2012 als anthem gebruikt werd. Het wordt een gelikt optreden. In de Greyhound Saloon wordt door Rocco Ostermann en zijn mannen van de Arnhemse band Donnerwetter een spetterend en indrukwekkend eerbetoon aan de man in Black Johnny Cash gebracht. Cash was meer dan een zanger, hij was een dichter, een rebel, die balancerend op de dunne lijn tussen goed en kwaad en daarmee vele outcasts inspireerde. Dit alles nam Ostermann mee in zijn vertolkingen van 'Cash, the American Recordings', die hij zong en speelde. In de Zandkoele en in de Balzaal gaat het publiek vervolgens uit hun dak bij de optredens van respectievelijk Nederlands beste Rammstein-tributeband 'Vannstein' en DJ Mental Theo. In de Greyhound Saloon laat het publiek zich mee terug nemen naar de tijd van de nostalgische, onvervalste Roots Rock van Creedence Clearwater Revival en hun karakteristieke swamp blues – een mix van country, blues en rock n' roll. De Achterhoekse formatie Callahan Clearwater Revival liet het publiek deze gouden tijd herbeleven.

'Deur gaat op slot'
Zaterdagavond is het direct tijd voor een van de aanstormende talenten van dit moment. Het gaat lekker met de mannen van The Overslept. Hun single Save our Souls werd gebombardeerd tot Veronica Favorite, Dit jaar treden ze op bij onder meer Paradiso, Paaspop en Graspop. Het hoogtepunt van dit jaar is alvast binnen: Eurosonic. De band had zaterdagavond in de Balzaal dan ook meer publiek verdiend. Niet nadat we eerst weer een bezoek aan de Huiskamertent hadden gebracht waar de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve een optreden verzorgde. Zijn bekendheid kwam in een stroomversnelling toen hij bij 3FM Serious Request het wereldrecord Songs Schrijven vestigde: 105 (!) stuks in 24 uur. In zijn performance was hij ontwapenend openhartig en vertelde hij tussendoor de luchtige, aangrijpende en altijd treffende en vermakelijke verhalen achter zijn songs. Inmiddels gaat het dak evenals vrijdagavond op het Amsterdamse Plein er bijna letterlijk en figuurlijk af. Was het vrijdagavond de Nederlandse zanger Danny Froger die de tent op de kop zette. Zaterdagavond zorgde Henk Dissel voor een ongekende 'Hollandse' sfeer in de bomvolle tent die zelfs even op slot ging. Zo groot was de publieke toestroom. Datzelfde gold ook voor de Zandkoele waar De Beatcrooks bekende melodieën en opzwepende sounds combineerden met dikke beats.

'De keuze is reuze'
Zondagmorgen was het alweer vroeg dag voor Goedemorgen Reurpop. De sfeer zat er al direct goed in en het werd dan ook een 'geweldige' morgen met muzikale medewerking van het mannenkoor De Berkelzangers uit Borculo, De Sleppers uit Ruurlo en de Rotterdamse zanger Jacques Herb. In 1970 won Herb met het zelfgeschreven nummer 'De Toreador' een talentenjacht die op tv werd uitgezonden. Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, zag het talent. Hij bewerkte het nummer Manuela voor Herb, die er vervolgens een enorme hit mee scoorde. De laatste hit van Herb was: 'Ik heb de zomer meegebracht'. Een toepasselijk nummer tijdens deze zonnige Reurpopzondag. Inmiddels wordt het Reurpop terrein voller en voller. Jong en oud vermengt zich met elkaar. Ieder gaat naar zijn of haar voorkeur optredens of blijft buiten de tenten en de Zandkoele vertoeven. De keuze is reuze. Pooh Now, Abba Fever, Popgunn, Reggaxe-Prience, The Dubbeez, Leeway Xl, De Paloma's, Stefan Mondial, The Slampampers, Mart Hillen. Het is bijna te veel van het goede! En intussen vermaken de honderden kinderen zich onder het motto 'Welcome to America' zich ook volop. De ranja was bijna niet aan te slepen!

Bijzondere trouwpartij op Reurpop
Een noviteit op Reurpop was dat Marc Brand (42) en Sylvia de Ruig (39) uit Borculo zondagmorgen om 10.30 uur officieel in het huwelijk traden. Op het festival werd het stel in de roze opblaasbare Fort Fiësta-kerk door ceremoniemeester en buitengewoon ambtenaar Willy Meulenveld van de gemeente Berkelland in de echt verbonden. "We waren op dit idee gekomen door de 'Nachtoele' (start van de voorverkoop) die we in de katholieke Willibrorduskerk in Ruurlo hadden gehouden", zo verklaarde voorzitter Martijn Klein Brinke van Stichting Vrienden van Reurle. "Naar aanleiding van dat succes hebben we gezegd: laten we ook een kerk naar Reurpop brengen. En bij een kerk hoort trouwen, dus vandaar." De roze kerk staat meestal op festivals met dj's erin en wordt gebruikt voor 'foute feesten'. De ceremonie was toegankelijk voor tachtig familieleden en kennissen van Marc Brand en Sylvia de Ruig. Marc: "Doe eens gek dachten we. We wilden niet op een standaard wijze ons huwelijk vieren. En toen Reurpop begin dit jaar een oproep deed hebben we die direct met beide handen aangegrepen. We waren de gelukkigen." Er hadden zich dertien stellen aangemeld om te trouwen in de kerk.

Sylvia en Marc zijn dit jaar precies tien jaar bij elkaar en zeven jaar geleden ging Marc op zijn knieën voor zijn Sylvia. Het stel heeft door de jaren heen lief, maar helaas ook het nodige leed met elkaar gedeeld. Door omstandigheden was een huwelijk er dan ook nog niet van gekomen. Ze hadden al wel verschillende trouwlocaties bekeken maar niets voldeed aan hun wensen. Ze houden dan ook niet van doorsnee en aan een 'saaie' receptie moesten ze al helemaal niet denken. Toen ze de actie van Reurpop voorbij zagen komen hoefden ze er dan ook geen seconde over na te denken. Dit was hun kans om hun liefde in de vorm van een huwelijk te bezegelen, maar dan wel op een ludieke manier. In nauw overleg met het bruidspaar had de organisatie van Reurpop alles tot in de puntjes geregeld. De uitnodiging, kleding, auto, schoenen, visagie, bloemen, bruidskapsels en zelfs een zomers kleurtje door middel van een spray-tan. Ze werden allemaal door Ruurlose ondernemers beschikbaar gesteld. De ringen hadden Sylvia en Marc zelf geregeld. Niemand minder dan Willy Meulenveld trad in een toga in de Reurpop kleuren als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand op en voltrok het huwelijk. De dag werd nog specialer aangezien de kinderen van het stel, zoon Dean en dochter Saeyenne, bruidsjongen en -meisje waren. Het bruidspaar kende Reurpop al wel maar was nog nooit bezoeker van het festival geweest. Toevallig hadden ze dit jaar tijdens de Nachtoele-actie zaterdagkaarten gekocht. Echter had Marc zaterdag zijn vrijgezellenfeest en in overleg met de organisatie hebben zij hun kaarten omgeruild voor de vrijdag. En dat kwam stiekem ook nog beter uit aangezien Marc fan is van Mental Theo en Rammstein. Na de plechtigheid werden het kersverse echtpaar en de gasten ontvangen in de Secret Area waar door Marc en Sylvia de bruidstaart werd aangesneden en met een 'Oele' op het kersverse echtpaar werd geproost.

Complimenten van de gemeente
Het grootste festival in de gemeente Berkelland qua bezoekersaantallen is Reurpop. Voor alle grote en kleine evenementen geeft de gemeente Berkelland een vergunning af. Daar staan allerlei zaken in die de organisatie voor elkaar moet hebben voordat een evenement kan doorgaan. In goed overleg met de organisatie en anderen duurt dit proces vanaf de aanvraag tot aan het evenement drie maanden. Bij de laatste controle worden de puntjes op de i gezet en kan het feest beginnen. Voor Reurpop was het voor die laatste controle vrijdagmorgen zover. Een team bestaande uit de organisatie van Reurpop zelf, de gemeentelijke vergunningverlener en BOA's, de politie, beveiliging, EHBO en brandweer kwamen bij elkaar voor de laatste controle, de zogenoemde schouw. Er werd vooral gekeken hoe de veiligheid van de bezoekers op het feestterrein was geregeld. Het terrein en de tenten werden geïnspecteerd. "Complimenten aan de organisatie want alles was prima in orde", zo liet de gemeente Berkelland aan de organiserende Stichting Vrienden van Reurle weten.

Foto: JorisFotografie
Foto: Joris Fotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie
Foto: JorisFotografie