Natuurlijk is er ook volop honing te koop. Foto: Ben Tragter
Natuurlijk is er ook volop honing te koop. Foto: Ben Tragter Foto:

Expositie van quilts en patchwork tijdens 'Karke is lös'

GEESTEREN - Tijdens 'Karke is lös', de openstelling van de hervormde kerk in Geesteren, is er in de kerk een expositie te zien van patchwork en quilts.

Dames uit Geesteren, Borculo en Barchem, die zich de 'Lapjeskatten' noemen, verzorgen deze keer de expositie in de kerk. Ze komen regelmatig bij elkaar en zijn met diverse projecten bezig geweest. Zo hebben ze momenteel een eenmalig project voor een goed doel: knuffeldekentjes maken voor het Brandwondencentrum in Beverwijk. Tevens hebben ze onder andere droomdekentjes en kussens gemaakt voor de Woonplus in Barchem.

De expositie is geopend elke woensdag vanaf 11 juli tot en met 29 augustus van 10.30 tot 16.00 uur in de hervormde kerk in Geesteren (G). Bij een regendag is de kerk gesloten.
Er staat ook weer een boekentafel.


Natuur- en imkerijdag De Lebbenbrugge

BORCULO - Op zondag 15 juli wordt er in het kader de Nationale Imkerijdag van 11.00 tot 17.00 uur op De Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo een natuur- en imkerijdag gehouden.

In de informatiekraam van IVN Noord Midden Achterhoek wordt extra aandacht besteed aan het kommerlijke bestaan van de bij. Door het gebruik van allerlei bestrijdingsmiddelen en ziekten hebben bijen het moeilijk. Bijen zijn onmisbaar bij 75 % van de voedselvoorziening, want bijen bestuiven de bloemen van onze gewassen. Zonder bestuiving ontstaat er geen vruchtvorming en daardoor is er geen oogst. Bovendien ontbreekt het vaak aan akkerranden. Ieder stukje waar vroeger veel wilde planten groeiden en bloeiden worden door de landbouw in productie genomen.
Verder is onze vaste imker Anton Klein Willink aanwezig om tekst en uitleg te geven over onze eigen bijenhouderij.
Er zijn regelmatig rondleidingen over het erf met onder andere de moestuin en boomgaard met ouderwetse gewassen en fruitrassen.

In de videohoek worden de natuurfilms De Berkel in de 21e Eeuw en Het Haaksbergerveen, het filmportret De Natuurbeleving van Hendrik ten Elzen en een nieuwe film Het Arcadië in de Achterhoek vertoond.

Verder is er nog tot en met 31 oktober de tentoonstelling over een van de eerste landschapsfotografen: Bernard Jacob Hoetink.


Ereplaatsen voor zwemmers van VASBRENG

BERKELLAND - VasBreng, de Berkellandse vereniging voor aangepaste sporten, nam afgelopen weekeinde deel aan de regionale zwemkampioenschappen in het zwembad van het multifunctionele sportcomplex De Carrousel te Ommen. Deze wedstrijden werden georganiseerd door stichting De Waterratten die mensen met een beperking de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan zwemwedstrijden op hun eigen niveau. Op het onderdeel rugslag verdiende Jeroen Deggerich goud en verzilverde Diana Halfman een tweede plek evenals Peter Thuinte. Raymond Molenveld en Willy Walterbos wonnen brons. Op de schoolslag kreeg Peter Thuinte goud en waren Diana Halfman en Jeroen Deggerich goed voor zilver. Op het laatste onderdeel, de vrije slag, waren er podiumplaatsen voor Raymond Molenveld en Jeroen Deggerich, beiden zilver, en Peter Thuinte brons.


De succesvolle delegatie van VASBRENG. Foto: Laurens Klein Breteler