'De crossende graftakken' is deelnemer in de zwaargewichtklasse. Foto: Jan Hendriksen.
'De crossende graftakken' is deelnemer in de zwaargewichtklasse. Foto: Jan Hendriksen.

Creatieve Ruurlose bouwsels doen mee aan Zwarte Cross

RUURLO – Komend weekeinde is in Lichtenvoorde de 22ste editie van de Zwarte Cross plaats. Honderden Ruurloërs zullen dan weer op het festivalterrein, de camping en langs de crossbaan op De Schans te vinden zijn. Veelal als toeschouwers maar ook als vrijwilliger om de kas van hun vereniging of stichting te spekken. Er zijn echter ook een aantal Ruurloërs die deelnemen aan de cross. Zo is Chiel Tragter met een aantal vrienden uit de loonwerkerswereld in de specialklasse vertegenwoordigd en is Martijn ten Broeke met de Ruurlose vriendengroep onder de naam De crossende graftakken een van de dertig deelnemers in de zwaargewicht klasse.

Door Jan Hendriksen

Als we afgelopen zaterdag een kijkje nemen bij beide 'teams' dan is de bouw van de crosscreaties in de eindfase beland. De laatste details moeten nog worden uitgewerkt voordat men donderdag met de indrukwekkende bouwsels naar Lichtenvoorde afreist. En het moet gezegd worden. De creaties mogen er zijn en de thema's zijn origineel uitgewerkt. En dat -laatste aspect heeft ongetwijfeld de doorslag gegeven dat beide teams door De Feestfabriek zijn geselecteerd om deel te mogen nemen. Want dat is nog niet zo eenvoudig. Eerst moest men begin november door het aanmeldingstraject komen. Zo was de digitale inschrijving voor de specialklasse met maximaal honderd inschrijvingen binnen een paar seconden vol.

'Animatiefilm heeft de doorslag gegeven'

Daarna volgde een selectie om tot een groep van dertig deelnemers per klasse te komen. "En die hebben we ook doorstaan", zo verklaren Chiel Tragter en Martijn ten Broeke in koor. Volgens Elvis Buitenhuis van het team van De crossende graftakken heeft de animatiefilm die Heleen Weerkamp speciaal voor de inschrijving had gemaakt de doorslag gegeven voor hun deelname. "Die was namelijk zeer professioneel en creatief." Voor de deelname van deze groep is Jolanda Klein Holkenborg-Oonk (43) verantwoordelijk. Haar ultieme wens was om ooit nog eens aan de Zwarte Cross deel te nemen. "Ik heb in het verleden al eens aan de Combinerace in Mariënvelde en aan de Autocross in 't Ruurlose Broek deelgenomen. Maar dit leek me ook wel een leuke uitdaging." En dat was niet aan dovemansoren gezegd.

Zwaargewicht
Er werd een oude Range Rover in België op de kop getikt die als 'zwaargewicht' fungeert. En ook het thema was snel bedacht. In het verlengde van de slogan van de Zwarte Cross van dit jaar 'Leven voor de dood' komt de vriendengroep met als slogan 'In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier' onder het motto 'Stairway to Heaven' zowel vrijdag, zaterdag als zondag de crossbaan op. Een doodskist vormt de basis van de creatie met als 'decoratie' bierblikjes en bierkratten. Als de voorpret maatgevend is voor de sfeer de komende dagen, dan zit het wel goed tussen de groep die naast Martijn ten Broeke uit Heleen Weerkamp, Elvis Buitenhuis, Natasja Scholten, Arjan en Brigitte Heezen en Barry en Jolanda Klein Holkenborg bestaat.

Zwarte Piet
Chiel Trager neemt voor de tweede maal deel aan de cross. "De deelname vorig jaar smaakte naar meer", zo laat hij in 't Ruurlsoe Broek weten als de laatste details aan het voertuig worden afgewerkt. Was vorig jaar een 'vliegtuig' die over de baan raasde. Komende weekeinde 'vaart' 'Pakjesboot 12' van Sinterklaas over crossbaan De Schans van de groep die zich heeft ingeschreven onder de naam van 'Bloasmuziek en 'Beugholt'. Onder het motto 'Sylvana wat meen ie wal niet. Wej blieft gewoon Zwarte Piet' maakt de groep duidelijk dat men de 'Zwarte Pietendiscussie' helemaal beu is. Evenals 'De crossende graftakken' mag de groep van Trager met maximaal acht deelnemers op hun zelfgebouwde creatie plaatsnemen. En de organisatie stelt nadrukkelijk een aantal eisen aan de zelfgebouwde voertuigen.

Chiel Tragter: "Ze mogen niet breder dan drie meter zijn. Er moet een rode noodknop op zitten zodat de motor bij calamiteiten direct afslaat, vindt er dagelijks een alcoholtest van de bestuurder plaats en moet er rekening met het plubliek worden gehouden." Chauffeur Jasper Westerhof uit Haaksbergen fungeert als 'Sinterklaas' op Pakjesboot 12 die als Zwarte Pieten Chiel en Melissa Tragter, Martijn Vruggink en Linda Everink en Kevin Klein Ovink uit Ruurlo en Ferdy Roeterdink en Marcel Kok uit Exel en Jorien van der Most uit Eibergen aan boord hebben.

Onder het motto 'Sylvana wat meen ie wal niet. Wej blieft gewoon Zwarte Piet' maakt de groep duidelijk hoe ze er over denkt. Foto: PR.