De exposanten hebben gezorgd voor een kleurrijke expositie. Foto: PR
De exposanten hebben gezorgd voor een kleurrijke expositie. Foto: PR

Veel kleur in de nieuwe expositie in het gemeentehuis

BORCULO - José Hendriksen en Ida Roekevisch exposeren in de maanden augustus tot en met oktober in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo.

José is geboren in Duiven en woont sinds 1983 met veel plezier in Borculo. Haar hele leven al is ze gefascineerd door alles wat met de mens en het dier te maken heeft. Gedragingen zijn ontroerend, soms onvoorspelbaar, maar altijd intrigerend. Dit probeert ze in haar sculpturen tot uitdrukking te laten komen. In haar atelier gaat het werken met klei vooral om het proces, de klei bepaalt mede wat het gaat worden. Als docente biologie kon zij haar passie voor mens en dier delen met haar leerlingen. Als onderwijscoach heeft zij zich gespecialiseerd in het gedrag van de mens. Diezelfde fascinatie voor mens en dier komt tot uitdrukking in haar kunst: vooral keramische sculpturen, maar ook bij tekenen, schilderen en fotografie. Zij volgde een kunstopleiding aan de AKI, schilderlessen bij Marijke van Dijk en Caro ten Brundel. En sinds 2012 keramieklessen bij Jeanne te Dorsthorst, haar inspirator.
Ida woont en werkt in Haarlo. Ze is een coloriste (een schilder die zich toelegt op kleureffecten; red.), geïnspireerd door de bekende Oostenrijkse architect-kunstenaar-filosoof Hundertwasser. Is het eerst de kleur die de toeschouwer trekt, bij een nadere beschouwing is duidelijk, dat Ida een verhaal heeft. Alle vrolijkheid roept bij nadere beschouwing vraagtekens op. Verdriet en ergernis zijn in haar werk verborgen. De natuur geeft haar energie, geluk en innerlijke rust. Bomen, planten en bloemen zijn, zegt ze, een eerste levensbehoefte voor ieder mens. In tinten, die veelal zijn afgedwaald van de werkelijkheid, kan Ida haar verhaal kwijt, haar boodschap overbrengen, haar bezorgdheid uiten over zaken als het milieu, de natuur en de menselijke maat, die overal in de verdrukking komt.
Wie ook een wil exposeren in het gemeentehuis, kan een mail sturen aan berkellandcultuur@gmail.com. Een voorwaarde: De kunstenaar moet in de gemeente Berkelland wonen.


www.josehendriksen.com

www.idaroekevisch.com