Volle bak tijdens de Oecumenische tentdienst in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen
Volle bak tijdens de Oecumenische tentdienst in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

Traditie van oecumenische tentdienst op Kerkplein in ere hersteld

RUURLO – Het is inmiddels een traditie om een dorpsfeest, feestweek of kermis te beginnen of af te sluiten met een (oecumenische) tentdienst. Ook in Ruurlo vindt jaarlijks zo'n kerkdienst plaats. Hoewel? Vorig jaar toen de inmiddels opgeheven Stichting Reurlse Pompdagen besloot geen 'pompweek' meer te organiseren, bleef deze bijzondere kerkdienst achterwege. Maar toen afgelopen maanden duidelijk werd dat in aanloop naar de Reurlse Zommerdagen er toch weer een tent op het Kerkplein zou verrijzen, pakte de Raad van Kerken Ruurlo-Barchem deze met beide handen aan om weer een oecumenische tentdienst te organiseren.

Door Jan Hendriksen

De belangstelling was zondagmorgen groot. Meer dan 230 kerkgangers 'bevolkten' de tent op het Kerkplein. De bezoekers werden door bestuurslid Doortje Vreman van de Raad van Kerken Ruurlo-Barchem bestaande uit de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem en de Rooms-katholieke Geloofsgemeenschap Sint Willibrord welkom geheten. Voorgangers van de dienst waren kerkelijk werker binnen de Protestantse Gemeente Laren Swenne Bijzet uit Zutphen en Wil Matti uit Ruurlo van de regionale parochie HH Twaalf Apostelen.

Als thema voor de dienst was 'Levend water' gekozen. Een toepasselijk thema in een periode van grote droogte om ons heen. 'Levend water' is de Bijbelse naam voor vers water, dat uit de stroom afkomstig is. Stilstaand water gaat bederven. Jezus gunt ons iets, dat leven gevend is als vers stromend water. Men kan in de Bijbel lezen, dat Jezus dat levende water gunt aan een vrouw, waarop niemand ooit gerekend zou hebben. Voor de muzikale begeleiding tijdens de dienst zorgden Wil Kok (piano) en Desiree Langelaar (dwarsfluit).

Na afloop van de viering was er koffie en thee die namens Stichting Mooi in Ruurlo door 'naober' Geert van Tuil van De Keizerskroon werd aangeboden. Of er volgend jaar weer een tentdienst op het Kerkplein plaatsvindt is afhankelijk of de nieuwe Stichting Mooi in Ruurlo faciliteert.