Een aantal vrijwilligers van de maandagmorgen VUT-ploeg van VV Ruurlo aan het werk. Foto: Jan Hendriksen,.
Een aantal vrijwilligers van de maandagmorgen VUT-ploeg van VV Ruurlo aan het werk. Foto: Jan Hendriksen,.

Prachtige grasmatten op 't Rikkelder

RUURLO – De langdurige hitte van de afgelopen weken en dientengevolge een extreem lange droogteperiode hebben tot gevolg dat legio amateurvoetbalclubs geen raad weten met de aan de natuurgrasvelden aangerichte schade. Kan de voetbalcompetitie seizoen 2018-2019 in het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 september nog wel van start gaan?

Door Jan Hendriksen en Theo Huijskes

Deze vraag houdt inmiddels diverse voetbalverenigingen, en dan met name de verenigingen die niet over kunstgras beschikken, bezig. Thans, halverwege augustus stapelen zich her en der de problemen reeds behoorlijk op. Dit laatste heeft op dit moment vooralsnog te maken met het feit dat het merendeel van de clubs de voorbereidingen op de nieuwe competitie hebben opgestart. Voorbereidingen die voornamelijk bestaan uit een aantal wekelijkse trainingen en het spelen van nu oefen- en straks bekerwedstrijden. Ook in de Achterhoek maken diverse clubs zich grote zorgen over de gevolgen van de reeds achter ons liggende droogteperiode, alsmede over datgene wat er mogelijk nog komen gaat. Ondanks alle geleverde inspanningen zijn tal van voetbalvelden in een erbarmelijk slechte staat. Bij diverse clubs is het gras zo slecht, dat trainingen uitgesteld moeten worden, laat staan dat er gedacht wordt aan het spelen van oefenwedstrijden. Gelukkig is dat niet het geval in Ruurlo. De velden op sportpark 't Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo die in beheer zijn van Stichting Beheer Sportpark 't Rikkelder liggen er puik bij.

'Bij de buren is het gras altijd groener'. Een gevleugelde uitspraak die momenteel figuurlijk gezien absoluut niet opgaat wat de voetbalvelden van voetbalvereniging Ruurlo betreft. Met dank aan al die vrijwilligers van onder meer de twee VUT ploegen die VV Ruurlo rijk is. Die hebben er de afgelopen weken er namelijk voor gezorgd dat naast de twee kunstgrasvelden, die natuurlijk door de droogte niet van kleur is verschoten, de twee andere speelvelden en het trainingsveld ook nog steeds 'groen' kleuren. Natuurlijk zie je op bepaalde plekken dat de droogte het toch heeft gewonnen van de sproeikop, maar over het geheel ziet het er goed uit. Terwijl de droogte tot aan nu aan heeft gehouden en er dus steeds gesproeid moest worden om verdroging tegen te gaan, kan er vanaf vorige week al volop op de velden getraind en gevoetbald worden. Het sproeien is en was een heel karwei waarbij door de extreme hitte ook nog eens alleen in de nachtelijke uren de sproei-installatie aangezet kon worden. Het vele werk en de constante afstemming heeft er in ieder geval voor heeft gezorgd dat er prachtige groene grasmatten te vinden zijn op sportpark 't Rikkelder.