Een werk van Jan Gerritsen. Foto: PR
Een werk van Jan Gerritsen. Foto: PR

Expositie van kunst en archeologisch materiaal in De Weemhof

BORCULO - In Borculo, nabij de Berkel, is in De Weemhof een tentoonstelling ingericht met het werk van kunstenaar Jan Gerritsen in combinatie met archeologisch materiaal uit Borculo.

Jan Gerritsen (1925-2003) heeft tekeningen, aquarellen, gouaches en grafiek gemaakt van zijn omgeving. Door zijn ogen zien we landschappen en stadsbeelden uit Indonesië, Aalten, Borculo en andere delen van Europa. Veel verschillende technieken zijn er te zien maar steeds is de hand van Jan er in te zien. Zijn werk is door zijn eigen unieke stijl direct herkenbaar.

De geschiedenis van Borculo staat centraal bij de munten en bijzondere archeologische vondsten van Collin Ernst en Robert Klaverstijn. Langs oude en nieuwe wegen vonden zij oude, onder andere middeleeuwse, voorwerpen die hun eigen verhaal over Borculo vertellen.

De expositie wordt op 24 augustus om 20:00 uur feestelijk geopend met middeleeuwse muziek van Willem Gerritsen en Inge IJpelaar, ensemble De Blauwe Schuyt.

Met name het wereldlijke repertoire staat in hun belangstelling. De Blauwe Schuyt speelt in Middeleeuwse kostuums en op tientallen instrumenten die herinneren aan die tijd. Het ensemble heeft een keur aan replica's van historische muziekinstrumenten.
Op 25 en 26 augustus is de Weemhof geopend tussen 12:00 en 17:00 uur

De exposities zijn van 24 augustus tot 28 oktober te zien in de Weemhof.


www.deweemhofborculo.nl


Dialectdienst bij museum Smedekinck

ZELHEM - Net als in beide voorgaande jaren organiseert de Lambertikerkgemeente in Zelhem in samenwerking met Museum Smedekinck ook dit jaar weer een dialectdienst. Deze wordt gehouden op zondag 19 augustus bij Museum Smedekinck, als het weer het toelaat in de open lucht. De kerkdienst begint om 10 uur. Iedereen is van harte welkom.

In de regio zijn er met enige regelmaat kerkdiensten in het dialect. "Voor mensen die van huis uit het dialect als moedertaal hebben meegekregen betekent een kerkdienst in het dialect een bijzondere ervaring", zegt Gerrit Wesselink, die de beide eerste dialectdiensten bij Museum Smedekinck leidde. "Door gebruik te maken van het dialect komt de betekenis van hetgeen we horen en beleven in het geloof, in het lezen van de Bijbel, in het zingen en bidden toch dichterbij. Uitdrukkingen en standaardbewoordingen worden net even iets anders weergegeven dan gewoonlijk het geval is en daarmee is de belevenis intenser, dichterbij."
Dit jaar wordt de dialectdienst geleid door Roelie Reiling. Zij is werkzaam bij 's Heeren Loo als predikant en geestelijk verzorger van mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk. Reiling is opgegroeid in Aalten en woont nu in Steenderen. Het Achterhoeks dialect is haar moedertaal, die ze tijdens de kerkdienst graag met de bezoekers wil delen.
Muzikale medewerking aan de dienst wordt verleend door blokfluitgroep Vivente.


www.museumsmedekinck.nl


Isabelle van Straaten van LR Ruurlo regiokampioen

RUURLO – Net als vorig weekeinde toen enkele leden van Ponyclub Ruurlo deelnamen aan de Regiokampioenschappen, hebben afgelopen weekeinde ook enkele leden van de Landelijke Rijvereniging Ruurlo in Steenderen deelgenomen aan de Regiokampioenschappen voor de provincies Gelderland en Flevoland voor paarden. De Ruurlose Isabelle van Straaten van LR Ruurlo won met Call Me de klasse ZZ springen.

Zij heeft zich hiermee geplaatst voor de Hippiade die op 1 september in Ermelo plaatsvindt. Verder was er een mooi resultaat voor Jetske Groot Roessink, zij werd vijfde in de klasse B springen. Adrie van Rijn behaalde een achtste plaats in de klasse B springen en een derde plaats in de klasse L springen. Hiermee heeft ook hij zich geplaatst voor de Hippiade in Ermelo. Kim Kleine werd in een sterk deelnemersveld dertiende in de klasse M springen. Voor het verenigingskampioenschap kwamen aan de start Walter Bretveld, Ellen Hietbrink, Rianne Kamperman, Adrie van Rijn, Marije Stomps-Wenneke en ris Toxopeüs. Zij behaalden een mooie zevende plaats en mogen ook deelnemen aan de Hippiade in Ermelo.

Ook het viertal heeft een gooi naar het kampioenschap gedaan. Een zesde plaats was het resultaat waarmee ook zij zich plaatsten voor de Hippiade.