De Zevensprong is het magische onderwerp van de straatversiering in de Irenelaan. Foto: PR.
De Zevensprong is het magische onderwerp van de straatversiering in de Irenelaan. Foto: PR.

Zevende weg leidt naar de Irenelaan

Nieuwe straatversiering in kader van September-feesten

Door Hugo Kamperman

RUURLO – Sommigen zullen het zich nog herinneren: in 1981 werd in Ruurlo De Zevensprong opgenomen. De jeugdserie werd in het najaar van 1982 uitgezonden door de NCRV. De spannende serie die zich in en rond het Trappenhuis – waarin Ruurloërs onmiddellijk Huize Ruurlo herkennen – afspeelt is in latere jaren nog vaak herhaald. Ruurlo en De Zevensprong zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de bewoners van de Irenelaan aanleiding om de magische thematiek van het verhaal van de Zeven Wegen te koppelen aan de nieuw ontworpen straatversiering in het kader van de Septemberfeesten.

De Zevensprong is een verfilming van het gelijknamige, door Tonke Dragt, geschreven boek. Het plot ontstond tijdens een zomervakantie in de Achterhoek. Het knap geconstrueerde boek met zeven hoofdstukken opgebouwd in een rekenkundige reeks verscheen in 1967. De Zevensprong beschrijft het verhaal van dorpsonderwijzer Frans van der Steg. Aan het eind van elke schooldag vertelt hij zijn klas onder het opruimen een spannende sage. Op een dag, wanneer hij niet direct iets weet te verzinnen, bedenkt Van der Steg dat hij dezelfde avond een geheimzinnige brief zal ontvangen die een nieuw avontuur aankondigt met een raadselachtige en gevaarvolle opdracht. Een zeer gewichtige brief waarvan de afzender onbekend en onbemind is. Via de zevensprong, waarvoor het kruispunt in 't Rijkenbargse bos – in de nabijheid van de Irenelaan – model heeft gestaan, belandt Van der Steg in het complot van de Zeven Samenzweerders en in het Trappenhuis.

Het is een verhaal dat het verdient opnieuw verteld te worden. Daarbij kwam het stratenpatroon in en rond de Irenelaan goed van pas, het leent zich uitstekend voor de uitbeelding van het geheim van De Zevensprong. Eind vorig jaar besloten de bewoners van de Irenelaan de straat opnieuw te decoreren en verlichten tijdens het Septemberfeest. Met oog voor detail, onderlinge samenhang en creativiteit is gewerkt aan het project. Rob Boers tekende voor het ontwerp van de straatversiering. "Het onderwerp De Zevensprong is iconisch voor Ruurlo", legt Rob uit. "We mogen er trots op zijn dat de serie hier is opgenomen. We hebben ervoor gekozen de verhaallijn te volgen, we laten de ontwikkelingen zien via zo'n twintig verschillende afbeeldingen en verbindende verzen. We hebben er veel uren aan gewerkt, meer dan voorzien. Het resultaat mag er zijn; het mysterieuze van De Zevensprong hebben we weten te vangen. Van het geheim geven we niet te veel prijs, om zo jonge Ruurloërs nieuwsgierig maken naar de serie en het boek."

Met de onmisbare hulp van Emiel Maigoda, wiens uitstekend gedocumenteerde website de-zevensprong.net een welhaast onuitputtelijke bron van informatie vormt over De Zevensprong, kreeg het ontwerp vorm. Maigoda, een ingewijde in De Zevensprong-materie, leverde afbeeldingen en inspiratie voor de straatversiering. Zo is het karakteristieke lettertype uit de TV-serie gebruikt op de canvassen in de Irenelaan. Ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een grote bijdrage geleverd en droeg afbeeldingen aan van locaties, protagonisten en de grimmige antagonist. De Irenelaan heeft De Zevensprong op oorspronkelijke wijze opnieuw tot leven gebracht. Op de verlichtingsroute ontdekken passanten de onbegrijpelijke rijmen van Graaf Gregorius Grisenstijn. Ook maken ze, al dan niet opnieuw, kennis met personages als tante Willemijn, Roberto en Jan Toereloer. De Zevensprong intrigeert. Wie het mysterie wil doorgronden moet de Zeven Wegen gaan.