Patricia Hoytink-Roubos maakt deel uit van de Achterhoek Board. Foto: PR gemeente Berkelland
Patricia Hoytink-Roubos maakt deel uit van de Achterhoek Board. Foto: PR gemeente Berkelland Foto:

Berkellandse politiek niet onverdeeld enthousiast voor Achterhoek Board

BERKELLAND - Afgelopen week zijn in Ulft de Achterhoek Board en Raad geïnstalleerd met beleidsmakers uit diverse geledingen van de samenleving. Het is de manier waarop de regio bestuurlijke daadkracht (Smart Governance) probeert te ontwikkelen richting rijk. Vanuit Den Haag is binnenkort namelijk 450 miljoen euro te verdelen door de regio's. Berkellandse raadsfracties zijn niet allemaal even positief over de Board.

Door Rob Stevens

De regio's kunnen zich hiervoor inschrijven. De Achterhoek hoopt zo veertig miljoen binnen te slepen. De aanvraag hiervoor is al bij het rijk ingediend, en is de eerste stap van de Achterhoek Board. In de Regiodeal Achterhoek presenteert de Achterhoek hoe ze, samen met Rijk en de provincie, tot een nieuw verdienmodel wil komen waarin innoveren en pionieren (Smart Economy en Living) centraal staan. De Achterhoek Board bestaat uit tien leden, waaronder de Berkellandse wethouder Patricia Hoytink die afgelopen maandag officieel werd geïnstalleerd.
De Achterhoek creëert op deze manier samenwerking tussen overheid, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Doel is een krachtige regio die snel en besluitvaardig samenwerkt om de Achterhoek (economisch) sterk te houden. Dat gebeurt met de Agenda2030. De board bepaalt, samen met de raad, deze agenda. In de Board zitten in totaal tien bestuurders vanuit gemeenten, bedrijfsleven, provincie, woningcorporaties, onderwijs en de zorg. De raad, een delegatie van 49 raadsleden van de zeven gemeenten uit de regio, controleert de voortgang. Zogenaamde thematafels (Smart werken en innovatie / Onderwijs en arbeidsmarkt / Vastgoed en woningmarkt / Mobiliteit en bereikbaarheid / Circulaire economie en Energietransitie / Zorginnovatie) voeren de agenda uit.
Het enthousiasme van Berkelland voor deze nieuwe bestuurslaag, door sommigen als een gemeenteraad voor de Achterhoek betiteld, is tijdens de laatste raadsvergadering voor de vakantie wisselend. Men geeft plaatselijk niet graag macht uit handen. GroenLinks is bang voor een belerende vinger van Achterhoekse bestuurders en de druk om met zaken mee te doen waar men eigenlijk niet voor voelt. Han Boer van D66 omschrijft het als: "Feitelijk niet meer dan een adviesraad, alhoewel ze dat in de Achterhoek graag anders zien. We worden gevraagd om mee te hobbelen in de polonaise."
Om de gereserveerdheid van Berkeland duidelijk te maken is vanuit Berkelland een brief verstuurd waarin wordt benadrukt dat Berkelland zich het recht voorbehoud een afwijkend standpunt in te nemen. De coalitiepartijen voelden daar eigenlijk niet voor. Maar wethouder Van Haren ging uiteindelijk overstag en wilde die brief dan toch wel versturen. De raad gaf haar namelijk als aangenaam wisselgeld een unanieme steunverklaring voor de Achterhoek Raad.