Een beeld van de lessen in de De Olde Mölle. Foto: PR
Een beeld van de lessen in de De Olde Mölle. Foto: PR Foto: Photographer: Jan HH Zegeren

Open dag bij mondharmonicales voor mensen met ademhalingsstoornissen

NEEDE - In het oosten van het land wordt op vier locaties gratis mondharmonicales door MHT gegeven aan mensen met ademhalingsstoornissen, zoals COPD, astma, longemfyseem, longkanker en de ziekte van Parkinson. Deze vier locaties zijn: Doetinchem, Hengelo, Meddo en Neede. In Neede worden deze gratis mondharmonicalessen gegeven bij café-restaurant-zalencentrum De Olde Mölle. Donderdags is de lesdag. Om geïnteresseerden de gelegenheid te bieden nader kennis te maken met de lessen, houdt MHT Neede op zondag,16 september, van 14.30 tot 18.00 uur een open dag bij De Olde Mölle in Neede. De toegang is gratis. Iedereen is hartelijk welkom.

De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan. Het mondharmonicaspelen gebeurt op een diatonische mondharmonica. Deze mondharmonica's zijn redelijk betaalbaar: ze kosten 25 tot 50 euro, en zijn - niet onbelangrijk voor mensen die ziek zijn - gemakkelijk schoon te maken. Kennis van het notenschrift is niet noodzakelijk omdat de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. Deze cijfers verwijzen naar de corresponderende nummers boven de kanalen van de mondharmonica.
Er worden bij het lessen muziektafelstandaarden gebruikt vanwege een goede zithouding. Men speelt een repertoire bestaande uit Nederlandse- en Duitse liedjes, evergreens, country, pop en speciale composities. Met name ritmische oefeningen en ademhalingsoefeningen. De ervaring van longpatiënten is dat de controle en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toeneemt. Doorgaans wordt er wekelijks (donderdag) les gegeven waarbij naast de gezondheid de gezelligheid een grote rol speelt. Samen worden er gezellige liedjes gespeeld die men ook thuis kan oefenen. In het gratis lespakket zit ook begeleidingsmuziek die het oefenen extra gezellig maakt.
De mondharmonicalessen zijn gratis. Wel moeten deelnemers hun eigen lespakket betalen (totale kosten circa 40 euro). In dit lespakket zit een mondharmonica, tafelmuziekstandaard en een 4-rings lesmap met plastieken insteekhoezen. Men wordt bij alles naar beste weten en kunnen geadviseerd door twee ervaren mondharmonicaspelers die beiden ook de gratis mondharmonicalessen verzorgen.
Op dit moment zijn bij de Olde Mölle drie lesgroepen actief: de beginnersgroep, de gevorderden en het MHT Orkest.
De drie lesgroepen van MHT Neede zullen op de open dag korte optredens verzorgen. Daarnaast zijn er enkele gastoptredens, onder andere door Eddy Young en Die Stadlfreunde.
In oktober start MHT Neede weer met een beginnersgroep mondharmonicaspelen. Twijfelaars kunnen desgewenst eerst een proefles volgen. Men kan zich op de open dag voor deze beginnersgroep en/of een proefles aanmelden.


Longpatienten@Gmail.com

www.MHTNederland.nl