De catechisanten uit 1967 die belijdenis hadden gedaan met links zittend dominee Barnard. Foto: PR.
De catechisanten uit 1967 die belijdenis hadden gedaan met links zittend dominee Barnard. Foto: PR. Foto:

Bijzondere reünie van belijdenis catechisanten

RUURLO – De Dorpskerk in Ruurlo staat al zo'n 750 jaar midden in Ruurlo. In en om die kerk is al veel meegemaakt. En de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem hoopt dat de kerk nog veel meer gaat meemaken. Met de herinrichting is daarvoor een belangrijke stap gezet De Dorpskerk is een kerkgebouw geworden dat aangepast is aan deze tijd met veel meer gebruiksmogelijkheden. De Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem is trots op de 'nieuwe' kerk.

Door Jan Hendriksen

Mede in dit kader heeft de vertrekkende dominee Tinus Gaastra van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem het idee opgevat om iedereen die in de jaren 1960 tot 1975 binnen de voormalige kerkgemeente van de Hervormde Gemeente Ruurlo belijdenis heeft gedaan uit te nodigen voor de kerkdienst op 30 september om 10.00 uur in de Dorpskerk. Per 'belijdenisjaar' heeft een contactpersoon geprobeerd de namen en adressen van de catechisanten te achterhalen en het resultaat is dat er zo'n 325 brieven de deur uit zijn gegaan. Het is de bedoeling dat de dienst een mix is van de jaren '60 en de huidige tijd. Na afloop van de dienst krijgt men natuurlijk gelegenheid de kerk te bewonderen en bij te praten met al diegenen die men wellicht al zolang niet heeft gezien. Vervolgens wordt een eenvoudige lunch aangeboden in gemeentecentrum De Sprankel. Wanneer men in de jaren van 1960 tot 1975 belijdenis heeft gedaan en belangstelling heeft voor deze 'reünie' dan kan zich tot uiterlijk 20 september aanmelden via het e-mailadres: dorpskerkruurlo30sept@gmail.com of tinusgaastra@gmail.com. Ook kan men dit telefonisch doen bij dominee Tinus Gaastra, tel. 06 53589620 onder vermelding van het aantal personen, het adres en telefoonnummer. Mocht er onverhoopt te weinig plaats zijn in de kerk dan krijgt men dit te horen. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst genoteerd.

Dominee Barnard
Een van de dominees die destijds actief was binnen de Hervormde Gemeente Ruurlo was dominee Thea Barnard. Zij gaf aan honderden Ruurlose jongeren catechisatie in de periode van 1961 tot 1970. Barnard komt zondag 30 september naar alle waarschijnlijkheid naar Ruurlo toe om catechisanten uit die periode weer te ontmoeten. Dominee Barnard was de eerste vrouwelijke hervormde dominee van Nederland (1968). Ze was al vanaf 1961 als vicaris werkzaam en vertrok in 1970. Ze geniet momenteel van haar oude dag in Vries. Toen het synodebesluit kwam dat vrouwen per 1 januari 1968 toegelaten werden tot het ambt van predikant werd ze in Ruurlo als eerste vrouwelijke dominee bevestigd. "Ik heb mijn ambtstijd met plezier doorlopen, al heb ik wel wat schrammen en bulten opgelopen onderweg. Toen ik in Ruurlo als vicaris begon had ik nog nooit gehoord van feministisch zelfbewustzijn. Ik probeerde me in de mannencultuur, die ik als vanzelfsprekend ervoer, staande te houden. Om het respect van het kerkvolk en van andere collega's te verdienen moest je altijd net iets beter zijn dan je mannelijke collega's", zo liet ze in 1998 in een interview weten.

Bevestiging
De zondag waarop ze bevestigd werd in Ruurlo, 21 januari 1968, was voor haar en haar ouders een lang verbeide bekroning van hard werken en geduldig hopen. De kerk zat vol, de receptie werd druk bezocht. Bij haar bevestiging namen wel vijftien of zestien collega's aan de handoplegging deel. Het was dringen rond het knielbankje. De pastoor van de Willibrorduskerk deed ook mee en op het laatste moment kwam ook Willem Barnard, haar neef, de dichter, naar voren om aan de handoplegging mee te doen. 's Avonds kreeg ze in Hotel Avenarius een diner aangeboden. Haar broer hield er een toespraak haar weg naar het ambt onder het motto 'Van herdershond tot …'