Op de Blikmansweide werden maandagmorgen de eerste onderdelen voor de feestenten aangevoerd. Foto: Jan Hendriksen,
Op de Blikmansweide werden maandagmorgen de eerste onderdelen voor de feestenten aangevoerd. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Ruurlose Septemberfeesten starten met 'Reurlse Avond'

RUURLO – Een groot deel van de Ruurlose bevolking trekt vanaf donderdagavond 13 september tot en met zondagmiddag/avond 16 september weer naar het Kerkplein, de Dorpsstraat en natuurlijk naar de Blikmansweide voor de altijd sfeervolle Septemberfeesten.

Door Jan Hendriksen

Afgelopen zaterdag namen diverse Ruurloërs al een voorschot op de Septemberfeesten door hun straatversieringen langs de straten of in de tuinen te plaatsen. Bij Oranjevereniging Ruurlo hebben zich enkele straten gemeld die dit jaar een nieuwe straatversiering zullen presenteren. Zo hebben onder meer de Beatrixlaan, Irenelaan en de Willem Alexanderlaan nieuwe versieringen gemaakt. Ook hebben enkele straten hun versieringen, zoals onder meer de Joostenkamp, uitgebreid. Donderdagavond zal een speciale jury de straatversieringen beoordelen waarna rond de klok van 23.00 uur tijdens de Reurlse Avond de winnaar van de Achterhoek Nieuws Stratenprijs 2018 en de Kluswijsprijs bekend gemaakt zullen worden door de verlichtingscommissie van Oranjevereniging Ruurlo. Voor de Interdorpsspelen hebben zich achttien teams aangemeld. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. De strijd om de felbegeerde titel gaat vrijdagavond om 20.00 uur in de kleine tent op de Blikmansweide van start met het Kopspijkerspel gevolgd door vier spelonderdelen die zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur op de 'weide' plaatsvinden. Voor de allegorische optocht die zowel zaterdag als zondag vanaf 13.30 uur door het centrum van Ruurlo trekt bestaat nagenoeg dezelfde belangstelling als vorig jaar. "Het aantal grote wagens is gelijk aan vorig jaar. En wat vermeldenswaardig is dat er zich meer kinderen voor de optocht hebben aangemeld. We hopen dat die trend zich de komende jaren voortzet. Want voor de optocht geldt ook 'Jong geleerd is oud gedaan'", aldus Peter ten Berge namens de optochtcommissie van Oranjevereniging Ruurlo.

Een belangrijk en niet meer weg te denken onderdeel van de Septemberfeesten is de kermis, georganiseerd door Stichting Kermis Ruurlo. Ook dit jaar komen er diverse kermisexploitanten naar het Kerkplein en de Dorpsstraat om te zorgen dat jong en oud geamuseerd worden. Voor de jonge generatie is er nog een extraatje: Stichting Kermis Ruurlo heeft voor alle kinderen van de basisscholen, de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven in Ruurlo een vrijkaartje voor een van de kermisattracties. De kermis is van vrijdag tot en met zondag dagelijks van 14.00 tot 24.00 uur geopend. Stichting De Weide, bestaande uit de Ruurlose horeca-exploitanten Geert van Tuil (De Keizerskroon), Hans Ribbers (De Tapperij), Rob Dolpfijn (De Naober) en Peter van de Wetering (Nijenhuis), zorgt voor een sfeervol ingericht feestterrein op de Blikmansweide en heeft voor zowel donderdag- als vrijdagavond als voor zaterdag en zondag een grote diversiteit aan muziekbands en DJ's geprogrammeerd. Ook dit jaar hoopt Stichting Kermis Ruurlo op een goede 'loop' tussen de kermislocatie en de feesten op de Blikmansweide wat voor jong en oud feestelijke, gezellige en actieve dagen mogen worden. Tot slot wil Stichting Kermis Ruurlo en Oranjevereniging Ruurlo haar dank uiten naar alle vrijwilligers die zich voor deze dagen belangeloos inzetten. "Laten we allen hopen op een lekker zonnetje en wij vertrouwen erop dat ook dit jaar weer alles in goede sfeer en zonder enige wanklank mag verlopen zodat het motto 'Reurle Neugt Oe' volledig tot zijn recht komt", aldus Wim Roekevisch namens Stichting Kermis Ruurlo en voorzitter Ineke Nijen Es namens Oranjevereniging Ruurlo.