Gerrie Oltvoort (l) en Diny Haitink uit Barchem namen aan de twintig kilometer lange wandeling deel. Foto: Jan Hendriksen.
Gerrie Oltvoort (l) en Diny Haitink uit Barchem namen aan de twintig kilometer lange wandeling deel. Foto: Jan Hendriksen.

DOS Barchem opent wandelseizoen

BARCHEM - De Barchemse wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) opende haar wandelseizoen 2018-2019 zondag met een Kastelen en Landgoederentocht in Vorden. Vanaf de startlocatie bij Eet-, drink en feestgelegenheid De Herberg gingen een kleine vijfhonderd wandelaars van start. De deelnemers konden kiezen uit vier wandelafstanden: vijf, tien, twintig of dertig kilometer. De langste tochten waren via Landgoed Wientjesvoort richting de Vordense landgoederen en buurtschappen Linde, Delden en Hackfort uitgezet.

Door Jan Hendriksen

Naast vele plaatselijke en regionale deelnemers namen ook diverse wandelaars uit de rest van ons land aan de wandeling deel. Mede omdat op het laatste moment een wandeling in Kilder van de landelijke wandelkalender was gehaald. "En dat leverde ons enkele tientallen extra deelnemers op", zo liet voorzitter Betty Tijink-Hagens van DOS Barchem weten. Ook had DOS er voor gekozen om de Kastelen en Landgoederen wandeling dit jaar niet op de eerste maar de tweede zondag van september te organiseren omdat steevast op de eerste zaterdag van september de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek plaatsvindt. DOS zet het wandelseizoen 2018-2019 op zondag 18 november voort met de eerste wandeling uit de Winterserie die uit totaal vijf wandelingen bestaat. Dorpshuis 't Onderschoer vormt dan de startlocatie. Men heeft dan keuze uit vier afstanden; vijf, tien, vijftien of vijfentwintig kilometer. De andere vier wandelingen uit de Winterserie 2018-2019 vinden op zondag 16 december (startlocatie Landgoed Woodbroke in Barchem), zondag 13 januari (Recreatiecentrum De Heksenlaak in Zwiep), zondag 10 februari (Zwem- en sportcentrum De Beemd in Lochem) en op zondag 17 maart (Camping Reusterman in Bardchem) plaats.


Kerkfair en Burendag bij Barchkerk

BARCHEM - Op Burendag zaterdag 22 september houdt de Barchkerk, als dank aan de Barchemse bevolking die zich samen sterk gemaakt heeft voor de Barchkerk, een kerkfair. Iedereen wordt uitgenodigd om een gratis kopje koffie te komen drinken, met iets lekkers er bij.

In de kerk wordt van 10.30 tot 17.00 uur een kerkfair gehouden met goed gevulde kraampjes. Het aanbod op de fair is heel divers: brocante, antiek, boeken, planten, bloemstukjes, vogelhuisjes, jam of warme sokken en nog veel meer. Naast de vele koopjes worden ook de voormalige kerkbanken en kerkstoelen verkocht. Voor tieners en verder voor iedereen die het wel eens mee wil maken, is er van 12.00 tot 14.00 uur een 'escape room', gemaakt door de tienernevendienstgroep. Ook aan de kinderen wordt natuurlijk gedacht, voor hen is er een creatieve hoek.
Met de opbrengst zal een keuken in de verbouwde kerk worden gerealiseerd. Dit alles met de bedoeling om het kerkgebouw functioneel te houden voor de Barchemse bevolking.
De fair opent om 10.30 uur. Om 11.00 uur worden de nieuwe banken in de kerktuin onthuld, om 14.30 uur volgt de prijsuitreiking van de tuinkeuring door Contact Barchem en om 16.30 uur biedt de Barchschole een cheque aan ten behoeve van de beamer in de kerk.


Strijd om Koelkasttrofee

BARCHEM - In de zomermaanden strijden de biljarters van het Station in Barchem om de Koelkasttrofee. Hieraan doen 32 biljarters mee. De koelkast is destijds geschonken door een biljarter aan de biljartvereniging. De wedstrijd heet daarom ook nog altijd de Koelkasttrofee.

De biljarters strijden om deze Koelkasttrofee. In een afvalrace wordt uiteindelijk bepaald wie de beker wint. Op maandagmiddag 3 september om half twee vond de finale plaats. De finalisten Gerrit Mensink en Wim Groteboer stonden tegenover elkaar. Onder het oog van de andere biljarters werd de finale gespeeld. Uiteindelijk trok Gerrit Mensink aan het langste end. Hij mocht als winnaar de beker in ontvangst nemen. Ab Luesink overhandigde namens het bestuur van de biljartvereniging Het Station een bloemetje en de beker aan de gelukkige winnaar.

Winnaar Gerrit Mensink wordt gefeliciteerd. Foto: J. Mijer