Kunstzinnige vesper in De Oude Mattheüs

EIBERGEN - In de Oude Mattheüs in Eibergen wordt zondag 281 januari om 19.00 uur een vesper gehouden die geïnspireerd is op de afbeelding van 'Anna te drieën'. De Heilige Anna is bekend als patrones van vele kerkgebouwen en wordt al vanaf de vijfde eeuw vereerd. Volgens het proto-evangelie van Jacobus is ze de moeder van Maria. Veel later ontstaat in de kunst de afbeelding: 'Anna te drieën': moeder Anna, met dochter Maria en haar zoon Jezus. In deze vesper laat men het licht vallen op een schilderij van Wilma de Bok uit Eibergen. Zij liet zich persoonlijk raken door Anna te drieën en vertrouwde haar ervaring toe aan het schildersdoek. De vesper, waarvoor ieder van harte wordt uitgenodigd, vindt plaats in een meditatieve sfeer op het koor van de kerk.


Trainingen in WALD-spelling

ACHTERHOEK - Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Achterhoekse en Liemerse streektaal of voor wie zich wil voorbereiden op het Oost-Gelderse Streektaaldictee op donderdag 22 maart zijn er twee bijeenkomsten voor training in de WALD-spelling.

De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur, de tweede op woensdag 28 februari van 19.30 tot 21.30 uur.

WALD staat voor Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. De WALD-spelling wordt door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en vele dialectschrijvers aangehouden als de spelling voor het schrijven in de Achterhoekse en Liemerse streektaal.

De trainingen worden in een gemoedelijke sfeer gegeven door vier deelnemers aan het streektaaldictee van het eerste uur: Antoon Driessen, Gerda ter Maat, Annie Westerveld en Berd Westerveld. Zij leren de deelnemers regel 1 van het schrijven in de streektaal: goed luisteren en opschrijven wat je hoort. Het mooie van de WALD-spelling is dat je er alles mee kunt opschrijven of het nu de taal is van Dinxperlo, Didam, Eibergen, Gorssel, Hengelo, Pannerden of Winterswijk. Op www.ecal.nu staan de regels voor de WALD-spelling vermeld.
De training is bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. De training is op een of op beide data te volgen.


Frühschoppen bij
Bacchus in Grenszicht

HOLTERHOEK – Op zondag 28 januari vindt het jaarlijkse Frühschoppen van carnavalsvereniging Bacchus weer plaats. Café Restaurant Grenszicht in de Holterhoek (Eibergen) opent vanaf 10.45 uur zijn deuren, waarbij carnavalsvereniging Bacchus iedereen welkom heet.

Het officiële programma gaat om 11.00 uur van start. All men af gaat op voorgaande jaren, zal het een gezellige dag worden waarbij de diverse carnavalsverenigingen uit Eibergen en omstreken, genodigden en overige belangstellenden hun steentje bij zullen dragen. Deze sfeervolle dag kent een divers en goed gevuld programma. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Hilgeländer Musikanten. Deze kapel, bestaande uit zo'n 25 enthousiaste muzikanten, zal middels een combinatie van zang en instrumentale hoogstandjes weer zorgen voor de juiste sfeer.

Tevens zullen de diverse groeperingen binnen CV Bacchus een aantal verrassende acts opvoeren en presenteren de Grensmarietjes hun kunnen aan het hooggeëerd publiek. Als kers op de taart heeft CV Bacchus een muzikale topper weten te strikken. Deze artiest laat vanaf 14.45 uur van zich laten horen. Hierbij zal het stemgeluid bij een groot aantal carnavalisten zeker geactiveerd worden.

De toegang is gratis, het programma loopt tegen 15.30 uur ten einde.


Open week bij SeniorWeb-leslocaties

REGIO - Veel SeniorWeb-leslocaties werken mee aan de open week van 22 januari tot en met 28 januari. In deze regio zijn dat de bibliotheken in Borculo, Eibergen, Neede, Ruurlo, Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk en Gilde Winterswijk.

Tijdens de open week geven vrijwilligers van SeniorWeb informatie, zodat senioren online nog meer plezier kunnen beleven aan hun hobby. Ook wie houdt van tuinieren, muziek luisteren, verzamelen of fietsen kan zo nog meer beleven aan zijn hobby.

Bijvoorbeeld met handige filmpjes met tips, uitleg of ideeën van kenners. Of met webwinkels met voordelige hobbymaterialen. Of voor het lezen van nuttige ervaringen van andere liefhebbers. De vrijwilligers van SeniorWeb helpen graag nóg meer plezier van een hobby te beleven met internet. Deelname is gratis.