Eva Ploum leest haar zoontje Sjoerd voor met gebaren. Foto: Verona Westera
Eva Ploum leest haar zoontje Sjoerd voor met gebaren. Foto: Verona Westera Foto:

'Geef een kind een stem zonder woorden'

EIBERGEN - Eva Ploum leest in de periode rond de Nationale Voorleesdagen voor in de bibliotheken in Eibergen, Borculo, Neede, Groenlo en Lichtenvoorde. Op zich is dat niet bijzonder. Maar Eva leest niet alleen het boek 'Ssst! De tijger slaapt. Ze gebruikt daarbij Babygebaren.

Frustratie of boosheid bij jonge kinderen door onbegrip of onvermogen. De meeste ouders van dreumesen en peuters herkennen het wel. De kleintjes kunnen niet duidelijk maken wat ze bedoelen omdat zij nog niet (goed) kunnen praten. Toch kunnen kinderen op jonge leeftijd al leren zich te uiten, onder andere door middel van gebaren. Eva Ploum volgde een opleiding Babygebaren. "Het is belangrijk het kind een stem te geven op het moment dat het nog niet kan praten", vindt de Eibergse.
Ploum volgde haar opleiding bij Babygebaren Nederland in Amsterdam. "De gebaren die worden gebruikt komen uit de doventaal. Het onderwijsinstituut waar ik mijn opleiding volgde heeft een samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum", legt Ploum uit. "In het gesprek met het kind benadruk je de belangrijkste woorden uit de zin met een gebaar. Zo leren jonge kinderen al vroeg woorden bij gebaren of gebaren bij woorden. Doordat een kind ook op een ander manier dan met woorden kan communiceren, kunnen frustraties eerder geuit worden. Je hebt een blijer kind in huis", vat Ploum samen. Er kan al met Babygebaren gestart worden vanaf zo'n twee maanden. "Bij een leeftijd van zes tot negen maanden zie je dat kinderen ook terug gaan gebaren."
"Uit onderzoek bleek dat kinderen die zowel communiceren met woorden als met gebaren op jongeren leeftijd al een aanzienlijk grotere woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten. Sceptisch als ik ben, heb ik ook opgeschreven hoe de woordenschat van mijn eigen zoontje Sjoerd zich ontwikkelde en ik merkte dat hij al snel vijftig woorden met de daarbij behorende gebaren gebruikte."
Belangstellenden kunnen kijkje komen nemen in de bibliotheek. Eva leest tijdens de 'Boekjes & Babbels' voor in de bibliotheek in Borculo op woensdag 7 februari 9.30 tot 11.00 uur. Op de locatie Eibergen op woensdag 14 februari van 10.30 tot 11.30 uur, Neede: donderdag 8 februari, 10.30 tot 11.30 uur. In Groenlo op donderdag 15 februari, van 10.30 tot 11.30 uur en op datzelfde tijdstip in Lichtenvoorde, op 1 februari.

Eva Ploum leest haar zoontje Sjoerd voor met gebaren. Foto: Verona Westera