Koffiebonen malen met de hand. Foto: Rob Stevens
Koffiebonen malen met de hand. Foto: Rob Stevens Foto:

Project Doen - toen en nu: 'Een gat boren, best lastig'

EIBERGEN/NEEDE - Dat is nog eens wat anders dan een rekenles in de klas. Een lesje koffiebonen malen met een ouderwetse koffiemolen, kegelen met oude kegels, de kanten van een plankje mooi glad schuren met schuurpapier en een gat boren met een handboor. Met zo'n boor met een rare hoek erin. Dat was wat leerlingen van obs De Hofmaat vorige week woensdag deden in Museum de Scheper en boerderij de Vuurever in Eibergen, in het kader van het project 'Doen - toen en nu'. "Een ervaring voor het leven", zegt leerkracht Minette Korterink van obs De Hofmaat. "Daar zullen ze later nog herinneringen aan hebben."

Door Rob Stevens

De leerlingen van obs De Hofmaat uit Neede bezochten het museum in Eibergen in het kader van het project 'Doen – toen en nu'. Een project gerealiseerd door Museum de Scheper in samenwerking met de Stichting Muziek en Kunstwijs Berkelland. Om kinderen het leven en wonen van vroeger te laten ondervinden en ervaren. En ze te laten kijken naar waar en hoe ze zelf wonen. En dat vergelijken met hoe mensen vroeger woonden. Wat zeggen de spullen van vroeger over het leven van die mensen? Leerlingen krijgen zo een besef hoe hedendaagse voorwerpen en gebruiken zijn ontstaan.

'Klein museumpje'
Minette Korterink vertelt dat leerlingen allemaal oudere voorwerpen van huis hebben meegenomen naar school. "Die stonden vaak gewoon ergens thuis zonder dat de kinderen wisten wat het was en waarvoor het ooit werd gebruikt. De klas veranderde zo in een klein museumpje met allemaal mooie oude spullen, zoals: een sokkenstopper, een oude radio, een oud meetlintje en een hele oude bril in een prachtig oud kokertje." Museum de Scheper en boerderij de Vuurever staan ook vol met oude gebruiksvoorwerpen.

Koffiebonen malen
In boerderij de Vuurever drinken leerlingen woensdagmorgen aan een ouderwetse keukentafel een kopje koffie. Getrokken van met een oude koffiemolen zelfgemalen koffiebonen. Sommigen herkennen de molen omdat het ook bij hun oma in een hoekje van de woonkamer staat te pronken. Ze bespreken de verschillen tussen toen en nu. Hoe zet je nu koffie? Koffiebonen zie je weer steeds meer. Het malen met de hand niet meer. Lees verder op pagina 3

Kegelen op de ouderwetse manier. Foto: Rob Stevens