Kegelen op de ouderwetse manier. Foto: Rob Stevens
Kegelen op de ouderwetse manier. Foto: Rob Stevens Foto:

Project 'Doen - toen en nu' in De Scheper

Vervolg van de voorpagina

EIBERGEN - Leerlingen van obs De Hofmaat deden mee aan het project 'Doen - toen en nu' in museum De Scheper.

In een andere ruimte staat Siem een plankje te schuren. Siem: "Best lastig een gat boren met zo'n handboor. Met een elektrische boormachine gaat dat makkelijker." Op zijn plankje moet straks zijn een tegel komen. Zelf ontworpen, met als inspiratiebron de tegeltjes in het voorportaal en in de keuken van het museum. Samen met kunstenares Janet Timmerije zal elke leerling op school de week na het museumbezoek een eigen tegel maken. Janet neemt dan alle tegeltjes mee naar haar atelier en bakt deze in haar speciale keramiekoven. De tegeltjes komen uiteindelijk op de zelf gemaakte plankjes. Als aandenken aan het bezoek aan museum de Scheper.
De Stichting Muziek & KunstWijs stimuleert, coördineert en organiseert culturele en kunstzinnige activiteiten en evenementen op alle basisscholen in de gemeente Berkelland. Muziek en KunstWijs ondersteunt en werkt samen met stichtingen, verenigingen en personen die zich bezighouden met muziek, kunst en cultuur.

De Stichting werkt, zonder winstoogmerk, in opdracht van de gemeente en schoolbesturen in Berkelland.


Bijzondere voorstelling in Oude
Mattheüs in Eibergen

EIBERGEN - Op uitnodiging van de werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de PKN-gemeenten Eibergen/Rekken en Neede en de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de St. Paulusparochie is er op zondag 22 april een bijzondere voorstelling in de Oude Mattheüs in Eibergen. Een voorstelling die, zo kort voor 4 en 5 mei en met een toenemend antisemitisme in onze maatschappij, goed past. De kerk is vanaf 14.00 uur open, de voorstelling begint om 14.30 uur. Na afloop staat er een drankje klaar en is er gelegenheid tot een vrije gift.

De kleindochter van Philip Mechanicus (1889-1944), Elisabeth Oets brengt een hommage aan haar opa, die in Auschwitz werd vermoord. Zij vertelt zijn levensverhaal, met fragmenten uit zijn beroemde oorlogsdagboek 'In Depot' uit Kamp Westerbork. Zij zingt daarbij, op piano begeleid door Mi Ying Chen, liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt, die een hoopvol tegenwicht vormen bij dit aangrijpende verhaal.
Philip Mechanicus (1889 – 1944) was een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij een dagboek bijhield, dat nog altijd als een van de belangrijkste oorlogsdocumenten wordt beschouwd.
Samen met fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth Oets het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Philip Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis met veel warmte en respect en ze zingt daarbij liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in Theresienstadt.
Elisabeth heeft haar opa nooit gekend want hij werd in 1944 op transport gesteld en omgebracht in Auschwitz-Birkenau. Maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende en beroemde oorlogsdagboek en door deze ontroerende voorstelling van zijn kleindochter.

Elisabeth Oets (verhaal en zang) en Mi Ying Chen (piano) werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo.