De jeugdleden van De Plankeniers. Foto: PR
De jeugdleden van De Plankeniers. Foto: PR Foto:

Jeugd van Plankeniers gaat griezelen in de kelder

REKKEN - Naast een volwassenenafdeling beschikt toneelvereniging De Plankeniers ook over een jeugdafdeling. De jongeren laten hun talenten zien op zaterdagavond 21 april bij café Kerkemeijer te Rekken.

Dit jaar zijn er drie nieuwe spelers: Michelle ten Thije , Lotte Diepenmaat en Nynthe van der Luyt. Verder spelen mee: Lisa Geesink, Renske Geesink, Silke Veldhuis, Anne Stomps, Imke Leusink, Anouk Kuenen en Daphne Geesink. Voorgaande jaren heeft de verenigingsjeugd zelf het script bedacht en uitgevoerd, maar dit jaar is gekozen voor een bestaand stuk: 'Kelder', geschreven door Marc van Hoof. Het is een griezelstuk in drie bedrijven, dat zich afspeelt in een theaterkelder. Daar ontmoet een groep meiden een andere groep meiden en ook nog andere kelderbewoners. Ze zitten voor een aantal dagen opgesloten...

Voor wie wil weten hoe het afloopt: kaarten kosten 5 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro. Het adres is Rekkenseweg 44. De aanvang is 19.30 uur, de zaal is open om 19.00 uur.


Het Beltrumse Veld en Noordijker Veld worden weidevogelgebied

REGIO - Door belangrijke financiële injecties van overheid en provincie wordt dit voorjaar een start gemaakt met de uitvoering van een aantal belangrijke stappen voor behoud van akker- en weidevogels. De uitvoering ervan is in handen gegeven van diverse particuliere- en agrarische natuurverenigingen. Het Beltrumse Veld, en het Noordijker Veld worden een weidevogelgebied.

Dit houdt in, dat er aan grondeigenaren meerdere (financiële) mogelijkheden worden geboden om de kwetsbare bodembroeders meer kans te geven om te kunnen overleven. Soorten als grutto, kievit, tureluur, wulp, scholekster, gele kwikstaart en veldleeuwerik zijn er nog maar hebben het moeilijk.
Ook de techniek doet zijn intrede in de weidevogelbescherming. Tijdens het broedseizoen worden op dit moment dronepiloten opgeleid zodat met een drone met warmtebeeldcamera broedende vogels en zelfs kuikens opgespoord en zo beschermd kunnen worden. Er hoeft bij deze methode bij het opsporen van de nesten of kuikens door vrijwilligers geen geurspoor te worden achtergelaten, zodat roofdieren als vos en marterachtigen minder kans krijgen de nesten te vinden. De resultaten van de drone kunnen worden omgezet naar de coördinaten in een GPS-systeem en worden zodanig verwerkt, dat tijdens het bewerken van het land via een app de bestuurder van het landbouwwerktuig kan worden gewaarschuwd dat er nesten in de buurt zijn.
De Weidevogelvereniging probeert (hobby-)boeren en andere grondeigenaren in het buitengebied te bereiken, die bereid zijn maatregelen te nemen die voor de akker- en weidevogels in het voorjaar ideaal zijn, zodat de kuikens de kans krijgen vliegvlug te worden. Er zijn in ons land inmiddels circa 90 weidevogelboerderijen, waarvan de meeste in het noorden van het land. Een aantal Achterhoekse grondeigenaren hebben zich inmiddels gemeld om deel te nemen aan bijvoorbeeld plas-dras gebieden en kruidenrijke stroken met als doel voedselrijke akkers en/of weilanden te creëren om zo kieviten te lokken. In hun kielzog liften andere soorten mee, waardoor een zo rijk mogelijk soortenaantal wordt bereikt. De Weidevogelvereniging komt graag in contact met grondeigenaren die op deze wijze iets extra's willen betekenen voor deze vogels zodat deze behouden blijven voor het Achterhoekse landschap. Informatie: weidevogelvereniging.achterhoek@outlook.com.


Een badderende kievit. Foto: Jos Korenromp
Een grutto. Foto: Jos Korenromp