Velen spraken mee over het antwoord op de vraag 'Hoe krijgen we Eibergen gezond?'. Foto: Rob Stevens
Velen spraken mee over het antwoord op de vraag 'Hoe krijgen we Eibergen gezond?'. Foto: Rob Stevens Foto:

Bijeenkomst 'Hoe krijgen we Eibergen gezond?

ÉIBERGEN - De Eibergse gezondheidszorg is in beweging. Partijen zoeken elkaar steeds meer op om samen op te trekken. In het voormalige Rabobankgebouw hebben zich een aantal zorgdisciplines verenigd als Gezondheidscentrum Eibergen. Er zijn gelijksoortige plannen met 't Spieker waar huisarts Riekske Berendsen zich binnenkort ook met een aantal zorgpartijen wil vestigen. De zorg wordt daar mede geïnspireerd op het gedachtegoed dat al een tijdje landelijk steeds meer terrein wint, dat van Machteld Huber onder de naam Positieve Gezondheid. Maandag stond dit thema centraal op een bijeenkomst in 't Spieker.

Door Rob Stevens

Zo'n vijftig plaatselijke zorgprofessionals kwamen vorige week bijeen om van gedachten te wisselen over de wijze waarop Eibergen gezond is te krijgen en te houden. Op een nieuwe grondslag. De organisatie was in de enthousiaste handen van Andra Weg namens HuisartsenZorg Oost-Achterhoek (HZOA) en Chantal Walg namens Proscoop, de regionale adviesorganisatie in Noordoost-Nederland voor goede zorg en gezondheid dichtbij.
Chantal Walg vertelde de toehoorders het verhaal van Positieve Gezondheid. Nu is in de gezondheidszorg nog vaak de vraag: "Wat mankeert eraan?" En, wat kort door de bocht: "Hoe repareren we dat?" Terwijl het eigenlijke probleem vaak dieper ligt.

Bij Positieve Gezondheid is de insteek wat iemand nog wél kan. Gezondheid heeft natuurlijk te maken met gezond en fit zijn, maar niet alleen. Vrolijk zijn, vertrouwen in de toekomst hebben, kunnen genieten van het leven, contacten hebben met anderen en in staat zijn goed voor jezelf te zorgen, dragen ook bij aan iemands gezondheid. Veel zorgaanbieders komen er achter dat de klacht waarmee cliënten bij hen komen eigenlijk veel dieper liggen dan alleen het lichamelijke.

Gezondheid is dan meer dan alleen niet-ziek-zijn. De vraag dringt zich dan op waar een cliënt behoefte aan heeft. De regie komt zo meer bij hem of haar zelf te liggen. Voor de zorgaanbieder wordt het dan van belang om kennis te hebben wat andere zorgaanbieders te bieden hebben. Maar ook welke maatschappelijke mogelijkheden er zijn waar cliënten baat bij kunnen hebben. Om contacten te leggen, voor een zinvoller bestaan, om te ontspannen, om gezonder te leven. Een netwerk waarin kan worden verwezen en klanten hun route kunnen vinden op weg naar welbevinden. Zorgaanbieders zijn daarin een soort gids voor hun klanten.
Daarvoor moeten zorgverleners kennis hebben van wat beschikbaar is, een netwerk.

Deze bijeenkomst was een begin. In het zaaltje van 't Spieker waren alle geledingen van de Eibergse gezondheidzorg wel vertegenwoordigd. Velen zijn ervan overtuigd dat, om de zorg betaalbaar te houden, deze anders moet worden georganiseerd. Daarvoor is samenwerking binnen de eerste lijn gewenst, de zorg waarvoor geen verwijzing nodig is. Berendsen kwam tijdens een rondje 'speeddaten' bijvoorbeeld in contact met een lid van een wandelclub. Berendsen: "Ik heb cliënten die daar volgens mij graag terecht willen en baat bij kunnen hebben. En deze meneer wil ze daar wel bij helpen. Fijn!" Maar ook samenwerking tussen de verschillende domeinen in de zorg – de eerste lijn, tweede lijn en het sociaal domein – is essentieel. Een bijeenkomst in Eibergen als maandagavond is daarvoor een eerste begin.


Oud papier Sterrenpalet

EIBERGEN - Woensdagmiddag 26 september gaan de leerlingen van het Sterrenpalet weer de wijk in om oud papier op te halen. Papier wordt alleen opgehaald in de straten waar de kinderen van te voren een briefje in de bus hebben gedaan.

De kinderen zijn te herkennen aan hun gekleurde hesjes, zo vallen zij op in de straat maar nog belangrijker, in het verkeer. Tevens is er de mogelijkheid om elke schooldag 's morgens oud papier te brengen bij het Sterrenpalet locatie de Huenderstraat. Er staan van 8.00 uur tot 11.00 uur karren klaar bij de ingang van het schoolplein; daar kan het oud papier in gedaan worden. Van de opbrengst kan de school weer leuke activiteiten doen voor de kinderen.