Het bedrijventerrein is bijna vol. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bedrijventerrein is bijna vol. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

OWIN wil zekerheid over meer bedrijventerrein

Behoefte is er, hoe groot is nog onbekend

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tijdens de commissie Ruimte van 11 april spraken Koen Mentink en Jurgen van Ast van de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) in over de beschikbaarheid van bedrijventerreinen in Winterswijk. In juni 2017 stuurden ze al eens een brandbrief hierover naar de gemeente. "Er is nagenoeg geen nieuw bedrijventerrein meer", zei Bongers. Voor de toekomstige vraag is dat wel nodig. Daarom wil de OWIN dat in het nieuwe coalitieakkoord 'geborgd' wordt dat er in de komende vier jaar voldoende uitbreidingsruimte voor bedrijven beschikbaar is.

'Verkassen is de dood in de pot'
"Er is heel weinig beschikbaar", zei Mentink. "Nu het economisch weer beter gaat, is er bijna geen leegstand meer. Daardoor is er weinig ruimte om uit te breiden." Bedrijven kunnen weliswaar terecht op het terrein waar de destructor heeft gestaan, maar dat groene bedrijventerrein is niet voor elk bedrijf geschikt. Hetzelfde geldt voor de ruimte die nog beschikbaar is in de spoorzone. Bongers wees er op dat er ook zes hectare op het voormalige Coberco-terrein is ingeleverd, 'terwijl er een tekort is'. De OWIN is niet tegen de plannen daar, maar wil die hectares elders gecompenseerd zien. Naar de bedrijventerreinen vertrekken waar nog wel ruimte is, zoals bij Groenlo, Doetinchem en 's-Heerenberg, is geen oplossing. "Dat is zorgelijk voor Winterswijk. Verkassen is de dood in de pot." Dat leidt tot dubbele krimp. "Als bedrijven vertrekken, vertrekken ook werknemers en inwoners. Dat heeft gevolgen voor de detailhandel en de voorzieningen", zei Jurgen van Ast.

Vraag precies in kaart brengen
Voor extra hectares bedrijventerrein is medewerking nodig van de provincie. Wethouders Rik Gommers zei dat er in de strijd met de provincie hierover wel wat gewonnen is. Er zal samen nog eens naar de cijfers over de lokale behoefte gekeken worden. "Wij delen de zorg van de OWIN en willen kijken naar de uitbreidingsmogelijkheden." Er is al een gezamenlijke werkgroep van gemeente en ondernemers die de behoefte in kaart aan het brengen is. Dat bleek namelijk wel tijdens de commissie ruimte: dat er behoefte is aan meer bedrijventerreinen staat voor bijna iedereen vast, maar hoe groot die is, is onduidelijk. Ook is niet bekend welk soort bedrijventerrein nodig is. "Er zijn nog geen heel specifieke vragen', zei Van Ast. "Het gaat om de vraag in zijn algemeenheid. Als bedrijven willen verhuizen moeten er percelen van diverse grootte beschikbaar zijn." Iedereen was het erover eens dat de vraag precies in kaart moet worden gebracht. "Anders wordt het verhaal richting de provincie te dun." Bongers omarmt de samenwerking met de gemeente, maar hij herhaalde dat hij zekerheid wil dat het onderwerp in het nieuwe coalitieakkoord terecht komt. "We willen niet het risico lopen dat het geen aandacht krijgt." Gezien de reacties in de commissievergadering hoeft de OWIN daar niet bang boor te zijn.

Slagwerkensemble Sint Jan naar ONSK

MEDDO - Het slagwerkensemble van Muziekvereniging Sint Jan uit Meddo neemt zaterdag deel aan het Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen in Barneveld. De slagwerkers komen uit in de basisklasse ongestemd. In deze divisie zijn er nog vier andere deelnemers. Alle vijf zullen het stuk Masquarade van Henk Mennens ten gehore brengen. Om 11.00 uur vindt de loting plaats die zal bepalen in welke volgorde de ensembles zullen optreden. Rond de klok van 21.00 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Mochten de heren de titel Nederlands kampioen mee nemen naar Meddo is er een instuif om 23.00 uur in 't Beitelhöfke te Meddo. De uitslag zal te lezen zijn op facebook/twitter.

Het bedrijventerrein is bijna vol. Foto: Bernhard Harfsterkamp