De oude vuilnisbelt zal opnieuw afgedekt en ingericht worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De oude vuilnisbelt zal opnieuw afgedekt en ingericht worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Plan voor oude vuilnisbelt en omgeving

WINTERSWIJK - Burgemeester en wethouders hebben enkele weken geleden besloten 22.000 euro ter beschikking te stellen voor het opstellen van een gebiedvisie voor de Driemarkweg en omgeving. Centraal daarin staan de oude vuilnisbelt tussen Vreehorstweg en de Driemarkweg en de aangrenzende kleiput, waarover al vaker is gesproken in de commissie Ruimte. Daarbij bleek dat niet iedereen die in de buurt woont zich voldoende betrokken voelde. Bij het opstellen van de visie zal een bijeenkomst worden georganiseerd waarop alle betrokkenen en geïnteresseerden hun mening kunnen geven.

Door Bernhard Harfsterkamp

Eerste plannen al in 2010
Over natuurontwikkeling in en bij de kleiput wordt al sinds 2010 gesproken. Het begon met de idee om keileem, onder andere afkomstig uit de Steengroeve, te gebruiken om de plas te verondiepen, zodat die interessanter wordt voor de natuur. Daarvoor is in 2011 al een uitgebreide flora- en fauna-inventarisatie uitgevoerd in de omgeving. Dat er daarna geen vaart zat in de plannen kwam omdat er bedacht werd dat ook licht verontreinigde grond van elders voor de verondieping gebruikt zou kunnen worden. Daarvoor is inmiddels toestemming van het waterschap en is ook gesproken met de omgeving, waar enig verzet tegen dit plan bleek te bestaan. Met de uitvoering is echter geen haast, omdat de oude belt in beeld kwam. In 2017 werd duidelijk dat die deels opnieuw afgedekt moet worden. Hierna is er ruimte voor nieuwe (recreatieve) ontwikkelingen. Welke dat kunnen zijn zal uit de visie blijken.

Vlok van Harten van Winterswijks Belang drong er in de commissie Ruimte op aan om in de gebiedsvisie niet alleen aan te geven hoe gesproken is met betrokkenen, maar ook inhoudelijk aandacht te besteden aan hun ideeën. Ze suggereerde dat de grond die voor de verondieping van de plas beschikbaar komt misschien ook gebruikt kan worden voor het afdekken van de oude belt. Van Harten was ter plaatse wezen kijken en had zich verbaasd over de doorgang naar de plas, die vanaf het aangrenzende gemeentelijke gronddepot was gecreëerd. "Die was er niet. Nu die er wel is gaat er de suggestie van uit, dat er al een definitief besluit is genomen." Wethouder te Gronde was hier niet van op de hoogte. Hij beloofde er schriftelijk op terug te komen. Tom van Beek (VVD) vroeg zich af of de grond niet goedkoper naar andere locaties gebracht kon worden. Te Gronde reageerde dat het bij de plannen voor de plas nooit om goedkoop afvoeren was gegaan, maar om de plas interessanter te maken voor de natuur.


Nieuw vergunningstelsel voor openbare inrichtingen

WINTERSWIJK - Eind januari heeft de gemeenteraad de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld. In deze verordening is een vergunningsplicht voor zogenaamde openbare inrichtingen opgenomen. Die geldt niet voor al deze bedrijven: burgemeester Bengevoord heeft besloten tot vrijstelling voor een aantal soorten openbare inrichtingen.

Onder het begrip openbare inrichtingen vallen onder meer bedrijven die dranken, spijzen en/of logies verstrekken. Hierbij kan gedacht worden aan hotels, restaurants, café's, cafetaria's, shoarmazaken, buurt- en clubhuizen, campings en vakantieparken. De vergunningsplicht heeft als doel bescherming van het woon- en leefklimaat tegen hinder en overlast van dit soort bedrijven én bescherming van de samenleving tegen ondermijnende criminele activiteiten, dit laatste in samenhang met toepassing van de Wet Bibob. Bedrijven die al over een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet beschikken zijn van deze vergunningsplicht vrijgesteld. Aanvullend hierop heeft de burgemeester besloten nog een aantal soorten bedrijven die in de regel weinig of geen overlast veroorzaken en evenmin een risico vormen voor ondermijnende activiteiten van deze vergunningsplicht vrij te stellen, namelijk: bed & breakfast-accommodaties, boeren- en minicampings tot maximaal 25 standplaatsen, vakantieboerderijen, groepsaccommodaties, buurt- en clubhuizen van verenigingen en stichtingen, personeelskantines en -restaurants.

Alcoholvrije eetgelegenheden (zoals cafetaria's, shoarmazaken, pizzeria's, etc.), campings en vakantieparken zijn op grond van deze nieuwe regelgeving wel vergunningsplichtig en moeten voor 16 mei een exploitatievergunning bij de gemeente aanvragen.