Plan wil natuur en landschap versterken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Plan wil natuur en landschap versterken. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Landbouw wil meer betrokken worden bij maken Landschapsontwikkelingsplan

WINTERSWIJK - Op 5 april werd er een tweede interactieve avond over de nieuwe versie van het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) gehouden. In het plan worden niet alleen de natuur- en landschapswaarden beschreven. Ook wordt aangegeven hoe die behouden en versterkt kunnen worden. Op de avond bleek dat de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) zich onvoldoende voelde betrokken bij het plan. Daarom vroegen D66, VVD en CDA de wethouder om aandacht te besteden aan het vergroten van de betrokkenheid van de landbouw.

Door Bernhard Harfsterkamp

De laatste jaren is vaker gebleken dat belangenorganisaties, maar ook burgers, zich niet voldoende betrokken voelen bij het opstellen van beleidsplannen of ontwikkelingen in hun omgeving. Dat bleek ook al bij de omgevingvisie en nu weer bij het LOP. Wethouder Gert-Jan te Gronde herkende zich niet helemaal in het beeld dat de LTO niet was betrokken. "Vorig jaar zijn er al bijeenkomsten met diverse partijen georganiseerd. LTO was ook uitgenodigd. Via de lijn van WCL (het project Waardevol Cultuurlandschap) heeft de landbouw ook al kunnen reageren." Op de eerste inspraakavond over het LOP waren inderdaad weinig boeren aanwezig, die ook nog eens weinig zeiden. Te Gronde constateerde dat het voor de landbouw blijkbaar lastig is om de achterban te mobiliseren. Misschien is er ook sprake van participatiemoeheid.

Extra interactieve sessie
Betreffende het Landschapsontwikkelingsplan is de LTO volgens de wethouder vrij laat actief geworden. "Vorige week is er nog een apart gesprek met ze gevoerd. De inhaalslag is er dus al geweest." De wethouder vindt wel dat belangenbehartigers zelf verantwoordelijk zijn om hun achterban te mobiliseren. Maar omdat er nog het een en ander veranderd zal worden aan het LOP is er voordat een nieuwe versie naar Burgemeester en wethouders gaat nog wel een mogelijkheid om een extra interactieve sessie over het plan te houden. Te Gronde benadrukte dat het LOP vooral bedoeld is om mensen die wat willen doen voor natuur en landschap een handvat te geven. Het is de bedoeling dat het plan in juni naar B en W gaat. Vlok van Harten van Winterswijks Belang betreurde het beeld dat is ontstaan. Zij vond net als de wethouder dat de landbouw wel is betrokken.


Expositie van Gum

WINTERSWIJK/BREDEVOORT - De 28 cursisten, beginners en gevorderden van teken- en schildergezelgschap Gum tonen voor één dag hun werk.

Op zaterdag 21 april van 11.00 tot 17.00 uur vindt de tweede expositie plaats in de school op 't Zand in Bredevoort. Er is werk te zien van 28 cursisten, beginners en gevorderden van Gum, met Robert Jansen als cursusleider. Iedereen is van harte welkom om de schilderijen te bekijken en/of te bewonderen. De makers zijn ook aanwezig. De toegang is gratis. het is mogelijk om in te schrijven voor de teken-, schildercursussen voor het nieuwe seizoen (start half september). Info: info@robart.nu.