Drukte op de inloopbijeenkomst. Foto: Marcel te Brake
Drukte op de inloopbijeenkomst. Foto: Marcel te Brake

Veel belangstelling voor avond over Slingeplas

Wethouder verrast door hoge opkomst

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Het merendeel van de ruim honderd mensen had een andere avond verwacht. Zij dachten donderdagavond te komen voor een informatie- of inspraakavond over het bestemmingsplan voor de Slingeplas. Het bleek echter een inloopavond. Wethouder Ted Kok en een medewerker van Leisurelands, de eigenaar van de plas, stonden klaar om individueel in gesprek te gaan over het plan, waarmee extra verblijfsrecreatie en evenementen worden mogelijk gemaakt. De meeste aanwezigen bleken daar niet enthousiast over. Kok beloofde dat er alsnog een "echte" informatieavond zal worden gehouden. Daarom wil hij ook de termijn waarin iedereen schriftelijk kan reageren op het bestemmingsplan verlengen.

'Is er geen welkomstwoord?'
De belangstellenden, vooral afkomstig uit Bredevoort, die al iets vroeger kwamen, zagen een vrijwel lege zaal in het Grachthuys met enkele tafeltjes met stoelen. Aan de muur hingen diverse kaarten, die de plannen uit het bestemmingsplan in beeld brachten. "Is dit de opstelling voor een informatieavond?", viel hier en daar te horen. Rond half acht stroomde de zaal vol en werd de verbazing groter. "Is er geen welkomstwoord?" "Wat is de bedoeling?" Paul Koot van café de Zwaan ging toen maar op het podium staan en sprak de zaal toe. Hij wilde dat de wethouder uitleg gaf. Dat deed Ted Kok daarna meteen. Hij legde uit dat dit een inloopavond was en dat hij bereid was net zo lang te blijven, totdat iedereen hem persoonlijk om toelichting had kunnen vragen. Uit het luide gemor bleek dat dit niet was wat de aanwezigen wilden. Daarom zegde de wethouder toe alsnog een informatieavond te houden, waarschijnlijk in mei. Omdat dan de officiële inspraaktermijn al bijna voorbij is, beloofde hij die ook met zes weken te verlengen.

Ook voorstanders van de plannen
"Deze opkomst had ik niet verwacht", zei Kok later, nadat hij al met diverse mensen in gesprek was gegaan. Het bestemmingsplan is een uitwerking van de visie, die twee jaar geleden is vastgesteld. Daarin werden al de plannen voor zomerhuisjes en evenementen, waar nu het meeste verzet tegen is, genoemd. "Er was toen ook een inloopavond", zei Kok. "Daar kwamen niet meer dan twintig tot dertig mensen op af." De wethouder wees erop dat er ook voorstanders van de plannen zijn, zoals de winkeliers en horeca in Bredevoort. "Maar die komen zelden naar dit soort avonden." Ook Tonny Stoltenborg van de Stichting Natuur en Milieu Aalten, die al bezwaar maakte tegen de visie, was verbaasd dat er opeens zoveel mensen tegen de plannen van Leisurelands zijn. "We hebben al eerder geprobeerd ze in beweging te brengen. Dat lukte toen niet."

'Leisurelands heeft geen interesse in natuur'
Nadat enkele weken geleden het B en W-besluit over het bestemmingsplan bekend was geworden, waren er meteen de eerste kritische reacties op Facebook. Daarna bleven de berichten over de Slingeplas met enige regelmaat opduiken. Misschien dat dit er aan bijdroeg dat veel mensen op donderdagavond naar het Grachthuys kwamen. Op Facebook liet onder andere Jalf Flach zijn mening blijken. Hij is bang dat als de plannen doorgaan de hele Slingeplas op de schop wordt genomen. Dat gaat ten koste van vooral de fauna. Hij somt een lijst op van 44 vogelsoorten, die regelmatig bij de Slingeplas worden gezien, waaronder zo'n 30 zeldzame en beschermde vogels. Hij wijst er op dat Leisurelands weinig interesse in natuur heeft. "Wie wel eens op 't Hilgelo komt, heeft daar in rap tempo twee derde van het groen zien verdwijnen." Flach put tegelijkertijd ook hoop uit de ontwikkelingen bij de recreatieplas in Winterswijk. Daar zijn de plannen met de zomerhuisjes nooit wat geworden en is een dancefestival al na twee keer naar een andere plek vertrokken. Hij denkt dat de toeristen die Aalten bezoeken dat doen omdat ze daar 'vinden wat er elders niet meer is: rust, natuur en ruimte'. Een Slingeplas met zomerhuisjes en evenementen is volgens hem nadelig voor de recreatie in Aalten.

Ook weer plannen voor de kleine Slingeplas
Voor verwarring op de inloopavond zorgden enkele kaarten, die opgehangen werden. Daarop waren toch weer plannen voor de kleine Slingeplas, ook wel bekend als de Politieplas, zichtbaar. De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van de visie, waarop het bestemmingsplan is gebaseerd, besloten dat de kleine en grote plas niet met elkaar verbonden kunnen worden en dat de kleine plas een rustgebied voor reeën en vogels moet blijven. Daarom is de strook tussen beide plassen gehandhaafd in het bestemmingsplan. Over de Politieplas is echter niets in het plan opgenomen, omdat die in de gemeente Winterswijk ligt. De opgehangen kaarten doen echter vermoeden dat Leisurelands, die de kleine plas heeft gekocht, ook daar nog steeds recreatie wil. Daarover zal nog in gesprek moeten worden gegaan met de buurgemeente. Pim Leemrijse van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek, die al eerder pleitte om daar het rustgebied te behouden, blijft daarom waakzaam. Net als vele andere aanwezigen zal hij alle plannen in en om de Slingeplas met argwaan blijven volgen.