Enthousiasme over plan voor
bezoekerscentrum Steengroeve

Minder enthousiasme over financiële bijdrage gemeente

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - "Prachtig plan." "Mooi plan." De waardering voor het plan voor een bezoekerscentrum bij de Steengroeve was er wel. Dat centrum is de eerste stap in het traject dat moet leiden tot Terra Temporalis, het museum over geologie en landschap bij de groeve. Over de financiering van de plannen was er echter de nodige aarzeling. Tijdens een eerdere presentatiebijeenkomst had Dirk Willink van de stichting die het allemaal wil realiseren de gemeenteraad gevraagd 50% van de investeringskosten van 5,2 miljoen voor het bezoekerscentrum bij te dragen. Dat wilden de diverse politieke partijen nog niet toezeggen.

Plan beter onderbouwen
Tijdens de behandeling in de commissie Ruimte werd vooral duidelijk dat de commissieleden een betere financiële onderbouwing van het plan willen. Daarbij gaat het niet alleen om de investering, waarvoor een bijdrage wordt gevraagd, maar ook om de jaarlijkse vaste lasten.

VVD, D66 en PvdA vinden dat voor de investeringskosten voor het bezoekerscentrum ook naar andere financiers, zoals fondsen, gekeken moet worden.

Tijdens de presentatie van de plannen had Willink gezegd, dat voor het bezoekerscentrum nog niet te willen. Hij wilde de andere financiers pas aanspreken voor de investeringen voor het einddoel, het museum aan de rand van de groeve.

Geen grote bedragen beschikbaar
Wethouder Gert-Jan te Gronde zei dat het plan niet alleen van belang is voor het toerisme in Winterswijk, maar voor de hele Achterhoek. Ook hij vindt het een mooi plan, maar zet eveneens vraagtekens bij de financiering. "De helft financieren? Dan moeten we eerst meer weten over het plan dat er onder ligt. Dat wachten we eerst af." Daarbij moeten de investeringskosten duidelijker in beeld komen. "Wij kunnen er niet heel grote bedragen insteken." Tijdens de bespreking van de financiële prognose had de wethouder van financiën al gezegd, dat de financiën van de gemeente op orde zijn, maar dat er niet heel veel ruimte is voor nieuw beleid. Daarom vond hij de oproep van de commissie om naar extra geld van anderen te zoeken heel goed. Hij zei dat het nog lastig is om alle financiële consequenties in te schatten, "omdat we nog niet weten wat het grote plan wordt".