Veronie Snijder interviewt Jolande Withuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Veronie Snijder interviewt Jolande Withuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Onafhankelijke boekwinkeldag met optredens schrijvers

Boekhandel doet meer dan alleen boeken verkopen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Afgelopen zaterdag deed boekhandel Kramer voor het eerst mee aan de Independant Bookstore Day, oftewel de onafhankelijke boekwinkeldag. Het is de tweede keer dat deze dag in Nederland werd georganiseerd. Verspreid over het hele land deden vele boekwinkels mee. Op deze dag willen de boekhandels laten zien dat ze niet alleen een plek zijn waar je boeken kunt kopen, maar dat ze ook allerlei activiteiten organiseren. Daarom werd Jolande Withuis zaterdagmorgen door Veronie Snijder geïnterviewd over haar boek Raadselvader. 's Middags bereidde Nadia Zerouali een gerecht uit haar laatste kookboek.

Voor het eerst interviewer
Veronie Snijder vertelde na afloop van het gesprek met Withuis dat ze nog nooit een schrijver had geïnterviewd. Ze was daarom erg zenuwachtig geweest, maar daarvan was tijdens het gesprek niets te merken. "Maar ik had het geluk dat Jolande Withuis gemakkelijk en uitgebreid antwoordde." Withuis heeft al vele boeken geschreven. Bij het grote publiek is ze vooral bekend geworden dankzij de veel geprezen biografie over koningin Juliana. Dit jaar verscheen haar boek Raadselvader, dat ook weer goede kritieken kreeg. Veronie Snijder was vol lof over het boek, dat ze als voorbereiding op het gesprek voor een tweede keer had gelezen. Met haar vragen zorgde ze erover dat Withuis een duidelijk beeld gaf van haar boek. De aanwezigen luisterden geboeid en kregen, als ze het boek nog niet hadden gelezen, meteen zin om Raadselvader te lezen.

Begonnen als portret van vader
Raadselvader begon als een portret van de vader van Jolande Withuis. Hij werd in de jaren dertig van de vorige eeuw actief in de Communistische Partij en was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Direct na de oorlog was er nog waardering voor de communisten, maar door de koude oorlog sloeg de stemming in Nederland om. De leden van de CPN werden steeds minder gewaardeerd. Toch bleef haar vader zijn hele leven fanatiek lid van de partij. Daarnaast was hij een bekend schaker. Jolande Withuis begon in 2009 nadat haar vader was overleden aan het portret. Ze ontdekte daarbij van alles wat ze niet wist. Bij het oplossen van alle raadsels rondom haar vader kwam ze zichzelf ook tegen. "Het werd niks. Ik werd te emotioneel. Ik zat er te dicht bovenop."

'Ideologie is eng en slecht'
Na de Julianabiografie begon ze opnieuw en schreef zichzelf in het boek. Daardoor werd Raadselvader ook een boek over haar jeugd in een communistisch gezin. Omdat de partij het allerbelangrijkste was, was er geen tijd voor een normaal gezinsleven. "We hoorden ook niet bij de wereld, want over alles hadden wij andere opvattingen." Withuis noemde haar vader een "totalitair gelovige". Van het ene strenge geloof, het gereformeerde, was hij in een volgend streng geloof, het communistische terecht gekomen. Ze vond het opmerkelijk dat mensen in alle vrijheid kiezen voor een ideologie als het communistische en daarna al hun vrijheid inleveren om bij de groep te blijven horen. Ze ziet hetzelfde bij fundamentalistische geloofsovertuigingen. "Het is ook een boek over wat ideologie met aardige mensen kan doen", zei ze, "Daarom vind ik alle ideologieën eng en slecht." De aardige kanten van haar vader heeft Withuis overigens ook beschreven. Zo las ze een aantal grappige en absurde versjes voor, die haar vader maakte.

Burgemeester als interviewer
Boekhandel Kramer doet inderdaad veel meer dan alleen boeken, bladen en kantoorartikelen verkopen. Zo worden er regelmatig avonden met schrijvers georganiseerd. Op dinsdag 17 april komt Corine Koole naar Winterswijk om te vertellen over haar boek "De zeven wetten van de liefde". Dat is een bundeling van de interviews die zij jarenlang maakte voor het Volkskrant Magazine over het liefdesleven van vele mensen. Zij wordt geïnterviewd door Ronit Palache. Op maandag 23 april komt Frénk van der Linden op bezoek. Hij is bekend geworden door zijn diepgravende vraaggesprekken. Dit keer wordt hij zelf ondervraagd door burgemeester Joris Bengevoord. Beide avonden worden gehouden in het Doopsgezind kerkje en beginnen om 20.00 uur. Kaarten hiervoor kosten tien euro.

Nadia Zerouali bereidt een gerecht uit haar laatste boek. Foto: Bernhard Harfsterkamp