Start servicepunt clubs en verenigingen nabij

WINTERSWIJK - Zoals bij een ieder bekend is het verenigingsleven van cruciaal belang voor de leefbaarheid van Winterswijk. Ook is bij een ieder bekend dat de inzet van vrijwilligers bij verenigingen en stichtingen onder druk staat door een toenemend tekort aan mankracht, veeleisende wetgeving en kritische burgers. Daarom is het buitengewoon belangrijk dat verenigingen en stichtingen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Om die reden is de Winterswijkse Uitdaging, samen met het Vrijwilligerspunt, van mening dat er een servicebureau voor maatschappelijke vrijwilligersorganisaties moet komen.

Op de avond van de opening van het WUh werden er twee denktanksessies gehouden. Eén van de sessies ging over special sport. Deze sessie krijgt in september haar vervolg. De andere sessie zal binnenkort in de vorm van een servicepunt meer voeten en aarde krijgen. In deze sessie werd er gesproken over de oprichting van een servicepunt onder de vlag van de Winterswijkse Uitdaging. De deelnemers waren unaniem mening van dat, zeker op termijn, een dergelijke servicepunt recht van bestaan zal hebben. Intussen is er achter de schermen gewerkt om het servicepunt te kunnen starten. Het servicepunt wordt een servicebureau waar verenigingen en stichtingen met hun vragen en administratie terecht kunnen.
De bedoeling is dat er niet alleen adviezen gegeven worden, maar dat er ook extra handjes voor die verenigingen komen. Dit alles om clubs en stichtingen vooruit te helpen. Financiële-, leden- en salarisadministraties kunnen (tijdelijk en/of structureel) door het op te richten servicepunt uit handen genomen worden. Administraties moeten in elk gewenst systeem uitgevoerd kunnen worden en alle administraties worden van begin tot eind afgehandeld dus ook de belastingaangiftes, ARBO-meldingen. De opdrachtgever (vereniging of stichting) houdt wel een penningmeester aan om de daadwerkelijke betalingen te verrichten; hij zal ook de verantwoordelijke voor het financieel beleid binnen de club blijven. Het servicebureau zet de bestanden klaar, de penningmeester geeft het definitieve akkoord voor betalingen. Tevens moet het bureau in staat zijn om voor een korte periode een penningmeester en/of secretaris te ondersteunen en hem wegwijs te maken. In principe zullen de werkzaamheden vanuit het WUh verricht worden. Inmiddels staan er vier, administratief goed onderlegde, vrijwilligers klaar om te starten. Er is dus plek voor meer organisaties. Organisaties kunnen zich melden bij de Winterswijkse Uitdaging, tel. 0543 200026 vragen naar Harrie, e-mailadres is info@winterswijkseuitdaging.nl.