Bij elk bankje een koel drankje

Klaagt u ook al over de hitte? Dat is immers onze favoriete bezigheid. Op het weer valt altijd wat aan te merken. Ik probeer er niet aan mee te doen, maar mopper soms als er zo'n zweetdruppel in mijn oog terecht komt. Dat is irritant. Verder verdraag ik de hittegolf goed. Als ik thuis ben zit ik vooral stil en heb voortdurend drinken naast me staan. Alleen rond etenstijd is er meer beweging, want dan bereid ik een warme maaltijd. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: goed warm eten is net zo belangrijk als drinken op tropische dagen.

Als ik er op uit ga, en dat wil ik ook tijdens de hitte doen, negeer ik de zon zoveel mogelijk. Ik ga dan gewoon fietsen. Wat ik dan in ieder geval zou moeten doen om lichte uitdroging en hoofdpijn te voorkomen is veel drinken, heel veel drinken. Maar op de een of andere manier wil het mij niet lukken om er vooraf aan te denken en een fles bronwater in mijn fietstas te doen. Als er voldoende terrasjes in het buitengebied zouden zijn om mijn dorst te lessen zou ik onderweg nog adequaat kunnen reageren, maar terrasjes zijn er in het buitengebied te weinig te vinden. Een aandachtspunt voor de nieuwe wethouder van toerisme.

Waarschijnlijk zijn er veel meer mensen zoals ik. Die gaan als ze willen fietsen niet eerst broodjes smeren en een thermoskan met koffie of thee vullen. Die hebben geen immense voorraad flesjes en pakjes fris bij de hand. Die staan op en gaan fietsen. De portemonnee wordt wel meegenomen, want als er dorst of trek is, koop je onderweg wat. Maar ja, vooral de dorst komt niet altijd op het goede moment. Daarom een voorstel, dat ik ook in de gemeentelijke ideeënbus zal stoppen. Doel: het voorkomen van wankelende en zigzaggende fietsers en wandelaars, die iets te lang de volle zon hebben ondergaan. Ikzelf wilde bij oververhitting nog wel eens in een van de beken gaan liggen, maar gezien de steevaste buikpijn daarna geloof ik niet dat het heel gezond is. Bovendien is dat bij langdurige hitte, blijkt nu, geen oplossing meer. Omdat die lange hete zomers er in de komende decennia zeer regelmatig zijn, is het verstandig aan andere oplossingen te denken.

Daarom lijkt het mij goed dat de gemeente nog eens goed naar al die bankjes kijkt, die ze zo royaal over het buitengebied hebben uitgestrooid. Plaats bij elk bankje een apparaat, waarin je 50 cent stopt om een koel drankje te verkrijgen. Een goede slogan om meer toeristen naar Winterswijk te trekken komt onmiddellijk op: bij elk bankje een koel drankje! Als je dan ook nog vertelt dat er een paar honderd zijn … Gekoelde dranken in het buitengebied? Dat kost vast heel veel stroom. Natuurlijk niet! Die drankapparaten werken uiteraard op zonne-energie. Misschien kunnen we ook nog het streekproduct promoten door hier en daar een vlierbessensapje, berkenbiertje of bosbessenwijntje in zo'n gekoeld apparaat te stoppen. Die bankjes moeten wel goed bereikbaar zijn. Een verstandig recreatieondernemer fluisterde het me zaterdag in: Winterswijk doet het al goed bij de fietsers. Maar met verharde fietspaden en de drankvoorzieningen komen er nog meer.