Bestuursleden Vielvoije en Krabbenborg positief over toekomst Boogie Woogie. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bestuursleden Vielvoije en Krabbenborg positief over toekomst Boogie Woogie. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bestuur Boogie Woogie positief over de toekomst

Muzieklessen worden alom gewaardeerd en belangrijk gevonden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De financiële situatie van het Instituut voor kunst en cultuur Boogie Woogie, bij de meeste mensen nog altijd vooral bekend als de muziekschool, staat momenteel volop in de aandacht. Reden is het verzoek dat Boogie Woogie aan de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk heeft gedaan voor een eenmalige extra bijdrage om de tekorten die in 2016 en 2017 zijn ontstaan en het tekort dat in 2018 wordt verwacht, weg te werken. Daarnaast is er 90.000 gevraagd voor het opstellen van een plan, dat moet duidelijk maken dat Boogie Woogie vanaf 2019 weer een financieel gezonde organisatie kan zijn. De bestuursleden Ton Krabbenborg en René Vielvoije hebben er alle vertrouwen in, dat dit zal lukken.

Goed uitzoeken
Krabbenborg en Vielvoije hebben tijdelijk de dagelijkse leiding van Boogie Woogie op zich genomen. De reden is dat de directeur Marjan de Vos ziek is. "Wij hebben de tijd om het te doen", zegt Vielvoije, "want wij zijn al met pensioen." De andere bestuursleden die nog een baan hebben kunnen dat niet. Het bestuur is sowieso meer betrokken bij het oplossen van de ontstane problemen. Voor Boogie Woogie moeten veel zaken goed uitgezocht worden. Dat kan niet van de organisatie gevraagd worden, want de activiteiten van Boogie Woogie gaan gewoon door. Kinderen en ouderen, die gebruik maken van de muzieklessen en andere activiteiten merken niets van de financiële problemen. Het bestuur is niet in staat om zelf alle gevraagde informatie boven tafel te krijgen en laat zich wel ondersteunen door externe adviesbureaus om het businessplan eind september aan de gemeenten te kunnen presenteren.

Gecontroleerde omgeving
Vielvoije spreekt van een 'gecontroleerde omgeving' waarin Boogie Woogie zich nu bevindt. Daarom vinden beide bestuursleden het niet prettig wanneer gezegd wordt dat het instituut zich op de rand van een faillissement bevindt. "Technisch gezien waren we vorig jaar september bijna failliet", zegt Vielvoije, "maar sinds vorig jaar december is de situatie onder controle en zijn we met de gemeenten in gesprek." Belangrijk was dat de gemeente Winterswijk eind 2017 al een extra bijdrage van 75.000 euro heeft gegeven. Bovendien hebben alle drie gemeenten de subsidie voor 2018 in één keer vervroegd over gemaakt. Het acute financiële probleem was daardoor tijdelijk opgelost. Daardoor was er tijd om onderzoek te doen waardoor de problemen zijn ontstaan en hoe ze structureel opgelost kunnen worden. Dat gebeurde met hulp van het bureau BMC. Dat leidde tot het verzoek aan de drie gemeenten voor een eenmalige extra bijdrage van 442.000 euro, waarvan de gemeente Winterswijk al een deel in 2017 had overgemaakt. Hiermee kunnen de tekorten van drie jaar weggewerkt worden. De gemeenteraad van Winterswijk besloot al in juni om 190.200 euro ter beschikking te stellen. De gemeenteraden van Oost Gelre en Aalten doen dat in september. Aan beide gemeenten is 88.400 euro extra gevraagd.

Alle kosten inzichtelijk
Nu nog over een dreigend faillissement spreken vinden Krabbenborg en Vielvoije niet terecht. "Dat suggereert dat er een panieksituatie is, terwijl het sinds vorig jaar december onder controle is. Daarom hebben we vorige week ook een persbericht geschreven om te laten zien dat we goed bezig zijn. De leerlingen stromen binnen. Alles loopt weer goed." Intussen wordt er wel volop het 'huiswerk' gedaan om een goed en duidelijk businessplan te schrijven. Belangrijk daarbij is dat de inrichting van de financiële administratie wordt verbeterd, zodat problemen eerder kunnen worden geconstateerd. Uit het jaarverslag 2016 bleek weliswaar al dat er tekorten waren ontstaan, maar het duurde nog even voordat er in overleg met de gemeenten wat aan gedaan kon worden. Onderdeel van het businessplan is ook een nauwkeuriger meerjarenonderhoudsplan. "Alle aspecten van de organisatie worden doorgelicht." Belangrijk is de nieuwe productencatalogus, zodat het prijskaartje van elke activiteit duidelijk is. "Daar willen we volledig transparant over zijn", zegt Krabbenborg, "zodat de gemeenten heel gericht een keuze kunnen maken welke producten ze willen afnemen." De informatie hierover was te globaal. Het businessplan moet niet alleen helderheid geven over de activiteiten en financiën van Boogie Woogie, het moet ook laten zien dat de muziekschool weer financieel gezond kan worden en blijven.

Dezelfde activiteiten uitvoeren met minder geld
Omdat het businessplan eind september af is, kunnen de resultaten nog gebruikt worden bij het vaststellen van de begrotingen van de gemeenten voor 2019. Richting gemeenten was al gevraagd rekening te houden met een structurele verhoging van de subsidie. De tekorten zijn immers ontstaan door de bezuinigingen van de drie gemeenten. Bestuur en organisatie van Boogie Woogie dachten deze bezuinigingen te kunnen opvangen. Dezelfde activiteiten uitvoeren met minder geld was het uitgangspunt. Dat is niet gelukt. De kosten bleven bovendien niet hetzelfde. Prijzen stegen, er waren wijzigingen in de CAO waardoor de salarissen verhoogd moesten worden en de gemeentelijke subsidies waren niet geïndexeerd. Om dat op te vangen moest een beroep gedaan worden op de reserve, maar die was niet hoog genoeg en raakte uitgeput. Er was immers geen geld meer om apart te leggen voor het op peil houden van de reserve. Vanwege de bezuinigingen waren de eigen bijdragen van leerlingen en cursisten verhoogd. De verwachting was dat daardoor het aantal leerlingen zou dalen, maar dat groeide juist zodat de docenten meer werk hadden. Krabbenborg en Vielvoije staan achter de keuzes van toen, maar constateren dat de inschattingen te optimistisch waren.

Duurzame oplossing is nodig
De bestuursleden hebben vertrouwen in de goede afloop. Het overleg met de gemeenten is constructief. De keuze om te stoppen met Boogie Woogie, het scenario dat ook op tafel is geweest, is niet gemaakt. Er moet nu wel een duurzame oplossing komen, want het bestuur van Boogie Woogie wil niet elke twee jaar bij de gemeenten aankloppen, omdat er opnieuw een tekort is ontstaan. De verwachting is dat gemeenten een reële prijs willen betalen voor het muziekonderwijs. De harmonie- en fanfareorkesten worden door de inwoners van de gemeenten gewaardeerd en belangrijk gevonden. "Daarom is het belangrijk dat de muziekverengingen de muzieklessen van Boogie Woogie waarderen." Maar er is meer dan muziek. Boogie Woogie verzorgt projecten op het gebied van cultuureducatie voor scholen. Daarvoor zijn andere subsidies beschikbaar. Het instituut is bovendien betrokken bij activiteiten in het sociaal domein, zoals het meezingkoor dat komt zingen in zorginstellingen. "Wij zijn positief", zegt Krabbenborg. "Er is de afgelopen maanden veel werk verzet. We hebben een mooie organisatie en de mensen zijn betrokken en we leveren gewilde producten tegen een reële prijs."