De Hoogstambrigade snoeit appel- en perenbomen. Foto: PR
De Hoogstambrigade snoeit appel- en perenbomen. Foto: PR Foto:

Hoogstambrigade gaat weer snoeien

WINTERSWIJK - Ook dit jaar is het weer mogelijk om de fruitbomen op het erf in het buitengebied te laten snoeien door de Hoogstambrigade Winterswijk.Soms zijn het maar een paar bomen. Elders gaat het om een grote boomgaard. Zo krijgen ieder jaar enige tientallen bomen een snoeibeurt. Het gaat voornamelijk om appel- en perenbomen. Zowel oude als jonge bomen.

De vrijwilligers van de hoogstambrigade in Winterswijk hebben een reeks cursussen gevolgd om dit snoeiwerk te kunnen doen. Het gereedschap en ladders zijn grotendeels in bruikleen gegeven door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Het streven is om de eigenaren te laten zien hoe hoogstamfruitbomen gesnoeid kunnen worden. Goed gesnoeide bomen geven mooiere vruchten en zijn minder gevoelig voor afscheuren van takken en voor ziektes.
Er wordt op twee zaterdagen per maand gesnoeid in de periode oktober tot met februari. De eigenaar is er altijd bij voor overleg.
Kenmerkende hoogstamfruitbomen staan er 'opgeknapt' bij na het snoeien. Vooral in het voorjaar als de bomen in bloei staan is dat erg mooi om te zien.
Iedereen die in het buitengebied van Winterswijk hoogstamfruitbomen op het erf heeft staan die een snoeibeurt nodig hebben, kan zich aanmelden.
Gezien het vrijwillige karakter van de hoogstambrigade wordt koffie een lunch en een kleine financiƫle bijdrage op prijs gesteld. Zelf meehelpen, en zo mogelijk de kunst afkijken, wordt op prijs gesteld. Meer informatie en aanmelden bij Willy Stemerdink, via 0543-536162 of W.Stemerdink@kpnmail.nl.