Nieuw fietspad nabij het Wooldse Veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Nieuw fietspad nabij het Wooldse Veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Fietsen over het Torfpad bij het Wooldse Veen

Ondanks negatief advies nu al besloten over de naam

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het officiƫle straatnaambordje staat nog niet bij het fietspad dat van de Kuipersweg naar de Vennweg in Duitsland loopt, maar de zelf gemaakte bordjes maken duidelijk dat nabij het Wooldse Veen over het Torfpad wordt gereden. Over de aanleg van dit grensoverschrijdende fietspad werd tien jaar geleden al gesproken, maar dit jaar kon het eindelijk aangelegd worden. De naam is voorgesteld door de Historische Kring in Kotten. Burgemeester en wethouders hebben op 4 september besloten die naam toe te kennen aan het fietspad, hoewel ambtelijk werd geadviseerd dit nog niet te doen.

Nieuwe groene grensovergang bij het veen
Over een nieuwe groene grensovergang voor fietsers en wandelaars in de buurt van het Wooldse Veen wordt al vele jaren gesproken. Kottens Belang kwam met een verzoek voor een pad, dat aangelegd zou moeten worden door de graslanden naast het Wooldse Veen, die in beheer waren bij het Geldersch Landschap. Deze terreinbeherende organisatie wilde daaraan niet aan meewerken, omdat het tot te veel verstoring zou leiden. Aan de Duitse kant vond de Kreis Borken, bezitter van het aan het Wooldse Veen grenzende Burloer- en Vardingholter Venn, dat aanvankelijk ook. Maar dankzij de burgemeester van Borken werd in 2016 het fietspad al aangelegd tot aan de Nederlandse grens. De verwachting was toen dat het Nederlandse deel er zou kunnen komen in 2016 of 2017. Het duurde nog iets langer.

Dankzij herinrichting Winterswijk-Oost
Het nieuwe fietspad ligt aan de Nederlandse kant verder weg van het veengebied dan aanvankelijk in gedachten was. Dat is te danken aan de natuurontwikkeling die hier plaats vindt. Vanaf vorig jaar is hier van vele tientallen hectares landbouwgrond de voedselrijke bovenlaag verwijderd, zodat er zich weer een vegetatie met heide en soorten van schrale bloemrijke graslanden kan ontwikkelen. Ook wordt het gebied vernat. Deze ontwikkeling is mogelijk door de zogenaamde Turboverkaveling zoals de laatste fase van de Herinrichting Winterswijk-Oost wordt genoemd. In een snel tempo zijn allerlei percelen uitgeruild. Daarvan profiteerden landbouwbedrijven, maar ook de natuur. Met name in 't Woold en Kotten zijn enkele grotere natuurontwikkelingsgebieden gecreƫerd. Daarin was nu bij het Wooldse Veen wel plek voor een nieuw fietspad. Wie de eigenaar van het nieuwe gebied wordt is nog niet bekend. De Provincie Gelderland zal het verkopen aan degene die er het meest voor wil betalen. Het betekent dat het zoals in het verleden gebruikelijk was niet meer automatisch bezit zal worden van Natuurmonumenten, Geldersch Landschap of Staatsbosbeheer.

Ongebruikelijk om afzonderlijke fietspaden een naam te geven
In Winterswijk is het niet gebruikelijk dat afzonderlijke fiets- en wandelpaden een naam krijgen. Er liggen geen woningen aan, zodat er geen adres hoeft te worden geregistreerd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Daarom hebben veel paden in het buitengebied geen naam gekregen, hoewel er in de buurtschappen soms wel namen voor bekend zijn. Of worden bedacht, zoals bij het Wooldse Veen. De Historische Kring Kotten kwam met het voorstel om het Torfpad te noemen. Torf is de dialectnaam voor turf, die aan beide kanten van de grens wordt gebruikt. Hoewel de naam een goede suggestie werd gevonden, werd er ambtelijk toch voorgesteld de naam nog niet aan het pad te geven. Het is niet de bedoeling dat iedereen zomaar namen voor al die paden gaat bedenken. Het is verstandiger om eerst beleid te ontwikkelen hoe om te gaan met de wegen en paden, die geen BAG-registratie hebben. Dit is ook de opvatting van de straatnamencommissie. De behoefte om die namen te geven aan paden in de openbare ruimte kan de commissie zich voorstellen. Om 'wildgroei' van nieuwe namen te voorkomen adviseert de commissie eerst duidelijk beleid te formuleren hoe om te gaan met naamgeving van deze paden. Pas daarna zou de 'passende' naam Torfpad aan het nieuwe pad gegeven kunnen worden. B en W zien dit anders, maar hebben nu wel opdracht gegeven beleid te formuleren.