Er hing een ontzettende gemoedelijke sfeer rond het 28ste paasvuur 'op' de Kranenburg. Foto: PR.
Er hing een ontzettende gemoedelijke sfeer rond het 28ste paasvuur 'op' de Kranenburg. Foto: PR. Foto:

Amsterdammer nieuwe 'Vuurkoning' van Kranenburg

KRANENBURG – Ze brandden op eerste paasdag 's avonds weer massaal. De Paasvuren in de Achterhoek. Zo ook in Vorden aan onder meer de Bargkappeweg in Kranenburg. Iets voor half negen ging de vlam in de 'Kranenburgse Poasboake' van Stichting Cultureel Collectief Kranenburg. Aangestoken door de 'Vuurkoning' van vorig jaar Herwin Reintjes met een fakkel vatte de houtstapel direct flink vlam. De Vordense coverband Bad Curls zorgde aansluitend in de feesttent voor een spetterend feest.

Door Jan Hendriksen

Er hing een ontzettende gemoedelijke sfeer rond het 28ste paasvuur op de Kranenburg. "We kunnen dan ook terugkijken op een zeer geslaagde paasvuur editie", aldus bestuurslid Han Wesselink van Stichting Cultuur Collectief Kranenburg. Op het paasvuur was een Judas geplaatst. Tot 'Vuurkoning 2018' werd Laurens de Knijf uit Amsterdam uitgeroepen. Hij was de man die rond 21.30 uur in de tweede ronde de met stro gevulde teertonne vlam deed vatten. De Amsterdammer was tijdens het Paasweekeinde op familiebezoek in Vorden. Aan het 'teertonne gooien' namen maar liefst 43 deelnemers deel, voor de presentatie zorgde André Knoef. De 'Kranenburgse Poasboake' was wel eens groter van omvang. "De hoeveelheid snoeihout dat gebracht wordt, wordt jaarlijks minder. Snoeihout wordt de laatste jaren steeds meer ingezet voor de productie van bio-energie voor de spaanplaat- en papierindustrie of voor de structuurverbetering van compost. Het zijn nu veelal alleen particulieren die snoeihout komen brengen. In verleden brachten ook groenbedrijven snoeihout. Maar dat komt steeds minder voor. Daardoor worden de paasvuren er niet groter op", aldus Wesselink.

Van oudsher branden met Pasen de paasvuren in het noorden en oosten van Nederland. Dit soort (meestal) openbare en sociale houtvuren maakt deel uit van het stelsel van 'jaarvuren' in Europa. In heel Europa worden op hoogtijdagen in diverse seizoenen vuren gebrand, die naar het tijdstip van ontsteken hun naam kregen. Naast de paasvuren zijn de vuren met de vasten, de meivuren, de Sint Jans- of midzomervuren en de Sint Maartensvuren de bekendste jaarvuren. Opmerkelijk is dat elk type jaarvuur zijn eigen verspreidingsgebied heeft. Volgens de kaart in de Europese Atlas is er vrij weinig overlap tussen de verschillende tradities. Het paasvuurgebied van Nederland sluit aan bij het grotere areaal in Duitsland en Denemarken. Het is waarschijnlijk voor voorchristelijke origine of overgenomen van andere Indo-Europeanen, maar kreeg later na de kerstening een christelijke invulling als het licht van Pasen en teken van de Verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld. Oorspronkelijk vaak een eerbetoon aan de godin Ostara op haar gewijde offerplaatsen, werd het vuur een symbool van de overwinning op de dood door Christus' Verrijzenis met Pasen.

Op de paasvuren wordt dan ook vaak een pop of figuur al Judas symbolisch verbrand zoals dat ook op de Kranenburg gebeurde. Daar droeg de de pop de naam van Willem Holtverdeler!


Oecumenische Vrouwengroep

WICHMOND - Op woensdag 18 april houdt Oecumenische Vrouwengroep Wichmond een declamatie-avond. Enkele leden zullen stukjes tekst of een gedicht voor lezen. Dit zal beoordeeld worden door enkele aangewezen jury leden. Het begint om 19.45 uur met koffie/thee. De deur van het Withmundi gebouw aan de Dorpsstraat in Wichmond is vanaf 19.30 uur open. Wij hopen op een fijne avond, gasten zijn altijd welkom.


Ondernemerscafé over Algemene Verordening Gegevensbescherming

VORDEN - Donderdag 19 april vanaf 18.00 uur houdt het Vordens Ondernemers Café (VOC) een inspirerende avond voor ondernemende mensen in het Meestershuis. Deze avond zal Hans Gelok, IT specialist van IT Starts With Coffee, spreken over het onderwerp Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Per 25 mei 2018 geldt deze privacywetgeving in de hele Europese Unie voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor jou als ondernemer. Heb jij al maatregelen getroffen? En voldoe je aan de nieuwe regels?

Opgeven kan via de website.


vordensondernemerscafe.nl