PostNL past netwerk brievenbussen in gemeente Bronckhorst aan

BRONCKHORST – PostNL past vanaf begin juni in gemeente Bronckhorst het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat er in Nederland steeds minder post wordt verstuurd. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, worden verwijderd of verplaatst naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.

Vanaf 2 juni 2018 zullen de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Gelderland (Noord Oost) worden doorgevoerd. In de gemeente Bronckhorst blijven 54 brievenbussen en verdwijnen er 16 brievenbussen. De aanpassingen zijn eind juni 2018 gerealiseerd.

Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.


Kunst in middeleeuwse slotkapel

BRONKHORST - In de Kapel van Bronkhorst is van zaterdag 19 tot en met vrijdag 25 mei een expositie van Ina Bijvank, Marga Zweers, Marianne Zoet, Etty van Gelder

Een uitstapje naar Bronkhorst heeft altijd iets gemoedelijks. Daar is nog altijd de sfeer van toen te proeven, maar toch gecombineerd met het eigentijdse. Neem de middeleeuwse slotkapel met zijn intieme sfeer. Dit is mooi te combineren met kunst.
Ina Bijvank en Marga Zweers stellen schilderijen tentoon, Marianne Zoet heeft sieraden gemaakt van afval en restmaterialen. Daarnaast nog de door Betty van Gelder gemaakte sculpturen van albast en serpentijn. De kapel is alle dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op eerste pinksterdag zal er in de middag tevens een muzikale invulling zijn door een trombonetrio


Lezing van de Vlinderstichting over de Achterhoek

RUURLO - Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) geeft de Vlinderstichting op donderdagavond 24 mei een presentatie over wat agrarisch natuurbeheer voor vlinders en andere insecten kan betekenen en welke soorten specifiek in de Achterhoek van belang zijn. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats bij café-restaurant De Duif in Ruurlo.

VALA is een agrarisch collectief. Samen met de leden, agrariërs, particulieren en landgoederen, voeren zij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele Achterhoek uit. Op 24 mei organiseren zij hun jaarlijkse ledenvergadering. Na de besloten ledenvergadering verzorgt Gerdien Bos van de Vlinderstichting een presentatie. Het voorkomen van insecten zoals vlinders en libellen is een belangrijke graadmeter van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel kruidenrijke graslanden zijn verdwenen, en daarmee ook het nectar voor insecten. VALA zet zich met het agrarisch natuurbeheer onder meer in voor het beheer van meer kruidenrijke graslanden. Dit draagt niet alleen bij aan een grotere rijkdom aan insecten, maar zorgt ook voor een ruimer voedselaanbod voor broedvogels. Tijdens de lezing zal Gerdien Bos in gaan op de soorten die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, welk beheer deze soorten nodig hebben en wat u zelf kunt doen om het vlinders en libellen naar de zin te maken. VALA hoopt dat haar verhaal mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit in het Achterhoekse landschap. Boer, burger of buitenlui? Op 24 mei is iedereen vanaf 21.00 uur van harte welkom bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. De presentatie start om 21.15 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.


Lui Paard bij Live@Ideaal

ZELHEM - Woensdagavond 16 mei staat de band 'Lui Paard' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden. De band speelt live en de bandleden worden bevraagd over hun muzikale 'roots' en aspiraties.

Lui Paard maakt nederpop die blijft hangen. Van lekkere liedjes tot venijnige songs en van indringende ballads tot nummers met een knipoog. Lui Paard relativeert en bekijkt de dingen van een afstandje. Zet hier en daar een vraagteken, houdt een spiegel voor of laat iemand lachen om zichzelf. In nummers als 'Ik ben geen superman', 'Denk je nog wel eens aan me?', 'Cowboy met een lui paard', 'Koekje van eigen deeg' wordt dit duidelijk.