Kijkje in de keuken bij agrarische bedrijven

De tocht bracht de 450 deelnemers vanaf de startlocatie bij de Vordense Dorpskerk langs diverse (agrarische) bedrijven

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De jaarlijkse fietstocht 'Fiets de boer op' in Vorden leverde zaterdag een verrassende kijk in de keuken van de verschillende agrarische en agrarisch gerelateerde bedrijven op. Door middel van de fietstocht wordt mensen de kans gegeven om bedrijven te bezichtigen en om vragen te stellen. Men krijgt uitleg hoe het bedrijf gerund wordt en wat daar allemaal bij komt kijken. De organisatie lag ook dit jaar weer in handen van de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord afdeling West Achterhoek, Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre Vorden-Warnsveld.

De tocht bracht de 450 deelnemers vanaf de startlocatie bij de Vordense Dorpskerk allereerst langs het biologische varkenshouderijbedrijf van de familie Harmsen aan de Tolweg in Hengelo. Dit bedrijf is in 2001 op basis van de marktontwikkeling overgestapt van de reguliere naar de biologische varkenshouderij. De biggen van de 325 zeugen blijven tot zes weken in het kraamhok bij de zeug, uiteraard op een dik pak stro. Vervolgens worden ze verzorgd tot 25 kilogram en dan geleverd aan vleesvarkensbedrijven. De biologische varkenshouderij onderscheidt zich door grote hokken, vrije uitloop en de zeugen verblijven in de wei met modderpoelen en graas mogelijkheden. Vervolgens ging de tocht naar de familie Schieven aan de Walterslagweg in Baak. Jan en Anja Schieven melken honderd koeien. Daarnaast heeft het bedrijf veertig stuks jongvee in opfok. Er is veertig hectare grond in gebruik voor voederwinning. De ligboxenstal is in 2009 gebouwd met een 'swingover' melkstal. Dit voorjaar is de oude ligboxenstal gerenoveerd en dient nu als als 'droge' koeienstal met uitloop naar de wei.

Het derde bedrijf dat werd bezocht was dat van CTR Agro in Baak. CTR Agro is een opleidingscentrum voor het tractorrijbewijs, zowel theorie als praktijk. Verder koopt CTR Agro landbouwmachines op om deze te exporteren naar onder andere Rusland en diverse landen in Afrika. Aansluitend brachten de deelnemers een bezoek aan boerderij 'De Donderwinkel' van maatschap Reijmer-Besseling aan de Vordenseweg in Baak. De boerderij stamt uit begin 1700. Tot begin jaren tachtig werden er zowel varkens als melkkoeien gehouden. Op dit moment heeft het bedrijf negentig melkkoeien met bijbehorend jongvee. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen tien jaar ingezet om toekomstbestendig te zijn en te blijven door de bedrijfsvoering van grond(voer) en dier met elkaar in evenwicht te brengen. Op het bedrijf konden de deelnemers ook genieten van zelfgebakken pannenkoeken.

Via Wichmond werd vervolgens koers gezet naar de Boerderijwinkel Den4akker van de familie Eskes aan de Vierakkersestraatweg. De winkel heeft een uitgebreid assortiment streekproducten en delicatessen waaronder zelf verbouwde aardbeien en frambozen. Rond de winkel scharrelden zaterdag zes varkens waarvan er binnenkort twee worden geslacht voor de verkoop. Tevens presenteerde brouwerij de Biertafel zich hier. Deze brouwt het frisse bittere Hackfort Bier.


Lees verder op pagina 3