Kinderwandeling. Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen
Kinderwandeling. Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen Foto:

Kinderavondwandeling op de Lochemse Berg

BARCHEM – Het is zomervakantie, dus de (klein)kinderen mogen vast wat langer opblijven. Neem ze op woensdagavond 15 augustus mee op avontuur door de natuur van de Lochemse Berg, samen met de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen. In de avond is wandelen extra spannend, omdat de sfeer dan een beetje geheimzinnig wordt, zoals in de sagen over de Witte Wievenkoele en de Duivelskolk.

Onderweg vertelt de boswachter allerlei weetjes over de Lochemse Berg. Zo is aan allerlei dingen te zien dat de Lochemse berg al heel oud is. En op de rand van de Witte Wievenkuil vertelt de boswachter spannende verhalen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Start om 19.30 uur op de parkeerplaats bij Koffie- & Eethuis de Kaleberg, Lochemseweg 22 in Barchem. Duur: 1,5 à 2 uur. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk en kan via de website. Voor informatie kan men telefonisch contact opnemen met Wim de Vries (06 - 17 320 363) of Evaline Demmink (0314 - 326 730).


www.glk.nl/evenementen


Rondvlucht is hoofdprijs in Badeendjesrace Bronckhorst

BRONCKHORST - Laat er eendje vliegen en win een rondvlucht boven Bronckhorst. De Badeendjesrace die op zondag 2 september wordt gehouden in de Groote Beek bij Bronkhorst, heeft een extra hoofdprijs gekregen: een rondvlucht van een half uur, zodat Bronckhorst vanuit de lucht kan worden bekeken.

Lions Club Bronckhorst is de organisator van de Badeendjesrace, waarvan de opbrengst gaat naar de vier openluchtbaden in Bronckhorst: Het Elderink in Hengelo, In de Dennen in Vorden, Burg. Kruijffbad in Steenderen en het Hessenbad in Hoog-Keppel. De zwembaden verkopen momenteel de loten van 2,50 euro per stuk. De lotnummers corresponderen met de rugnummers van de badeendjes, die op 2 september in de Grote Beek bij Bronkhorst - nabij de molen - worden losgelaten. De eendjes dobberen richting finish, die nabij het gemaal ligt, richting IJssel. Het eendje dat het eerst de eindstreep haalt, levert het winnende lotnummer op. Nummer twee krijgt de tweede prijs, enzovoort.

Een notaris zal vanuit een bootje op het water zorgen voor een feestelijke opvang van de winnende badeendjes. De winnende nummers met gewonnen prijzen worden ter plekke bekend gemaakt. Niet alleen het eerste eendje vliegt eruit met de hoofdprijs, er zijn tientallen prijzen. Daaronder zijn onder andere jaarabonnementen voor de deelnemende zwembaden.

Het belooft 2 september druk te worden aan de waterkant van de Groote Beek. Daar zijn dan vanaf 13.00 uur nog de laatste loten te koop bij een kraampje. Mensen die nog extra loten willen, of nog geen kans hadden gezien loten te kopen, kunnen daar terecht. Tenzij de loten uitverkocht zijn, want per zwembad worden er maximaal 3.000 verkocht. Muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen zorgt voor de muziek aan de waterkant. Om 14.00 uur gaan de badeendjes te water. En dan is het kijken naar hoe snel de eendjes naar de finish dobberen.


Geld beschikbaar voor landschapsprojecten

ACHTERHOEK - SBNL Natuurfonds (voorheen: SBNL) trekt opnieuw 75.000 euro uit voor ondersteuning aan landschapsprojecten in Overijssel en het gebied ten oosten van de IJssel in Gelderland (Achterhoek en Liemers). Particuliere eigenaren van landgoederen en natuurterreinen, Agrarische Natuurverenigingen of andere organisaties op het gebied van natuur- en landschapsbeheer kunnen voor deze ondersteuning in aanmerking komen. Nieuwe aanvragers maken daarbij extra kans.

SBNL Natuurfonds is een organisatie die projecten ondersteunt op het gebied van particulier en agrarisch natuur- en landschapsbeheer en historie van het platteland. Sinds 2010 beheert deze organisatie uit een nalatenschap het Baron en barones van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.
Al vijfmaal eerder keerde SBNL Natuurfonds geld uit vanuit dit fonds aan veertig projecten van diverse grootte in Oost-Nederland. Zoals landgoed en boerderij De Pothaar in Loo-Bathmen een bijdrage heeft gekregen voor herstel van een sterrenbos, een uniek landschapselement uit de 18e eeuw. Ook Stichting Natuurpark Kronenkamp te Neede heeft een bijdrage ontvangen voor een vleermuizenverblijf. Een imposante tank van een oude rioolwaterzuivering wordt hier geschikt gemaakt als winterverblijf voor dit vliegende zoogdier. De keuze voor Oost-Nederland was een voorwaarde van de erflaatster.
Geïnteresseerden kunnen tot eind september bij SBNL Natuurfonds een aanvraag indienen via de website. (https://www.sbnlnatuurfonds.nl/van-hemert-tot-dingshof-coldeweij-fonds#informatie).
De belangrijkste eisen voor de aanvraag zijn dat het een blijvend effect op het landschap moet hebben en aantoonbaar moet aansluiten bij een bestaande behoefte. Daarnaast moet het plan voldoen aan de projectcriteria die te vinden zijn op de website van SBNL Natuurfonds.


www.sbnlnatuurfonds.nl