Het Vordens Mannenkoor is donderdag te gast in Den Haag. Foto: PR.
Het Vordens Mannenkoor is donderdag te gast in Den Haag. Foto: PR. Foto: Theo Frenckentheo.frencken@gmail.com

Vordens Mannenkoor te gast tijdens Prinsjesfestival

VORDEN – Het Vordens Mannenkoor heeft de eer om donderdag 13 september in Den Haag deel te nemen aan het Prinsjesfestival. Op uitnodiging van de de Provincie Gelderland verleent het koor medewerking. Het verzoek kwam zeer recent binnen.

Door Jan Hendriksen

"Voor het Vordens Mannenkoor een mooi moment om Gelderland, de Achterhoek en speciaal Vorden weer eens mooi op de kaart te zetten. We hebben de uitnodiging met beide handen aangegrepen", zo verklaart voorzitter Henk Sleumer van het Vordens Mannenkoor. Het koor met een aantal vaste supporters gaat donderdag met een volle bus naar Den Haag om daar een feestelijk concert te verzorgen. Zo is het Vordens Mannenkoor onder meer gevraagd om het Gelders Volkslied te zingen tijdens het Prinsjesfestival. Henk Sleumer: "Dit gaan we natuurlijk doen en openen het officiële gedeelte van de middag om 13.00 uur dan ook met een miniconcert in de Grote Kerk van Den Haag."
Donderdag
lopen de wandelaars van de Prinsjeswandelestafette hun laatste kilometer gezamenlijk door het centrum van Den Haag, van de Grote Kerk naar het Plein. Deelnemers aan de wandeling zijn vooral burgemeesters en wethouders van Gelderse gemeenten waaronder die van de gemeente Bronckhorst. Zij doen hun entree in Den Haag dat ook het eindpunt van de wandeling is en het startmoment van het jaarlijkse Prinsjesfestival met dit jaar de provincie Gelderland als organisator. Lange Poten is, volgens goede gebruik van de Nijmeegse Vierdaagse, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Via Gladiola. Inwoners van Den Haag, bezoekers, studenten, iedereen is van harte welkom om deze unieke gebeurtenis met Het Vordens Mannenkoor mee te beleven. Prinsjesfestival viert het feest van de democratie, want het is een feest om in een democratie te leven. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor en de betekenis van Prinsjesdag, het nationale evenement op de derde dinsdag van september. Ieder jaar biedt het festival in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Prinsjesfestival wordt mogelijk gemaakt door meer dan honderd vrijwilligers. Samen bedenken en organiseren zij de evenementen waaruit het festival bestaat.

Jaarthema
Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. Voor 2018 is het thema:'Democratie:Van ons! Voor ons! Door ons?! Over toekijken of meedoen in onze democratie'. Het thema stelt betrokkenheid van burgers bij onze democratie centraal. Het wil mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor onze democratie, mensen ook prikkelen om die te nemen. Democratie kent immers een gedeeld eigenaarschap. Voor vrijblijvendheid is dan ook geen plaats: 'Vraag niet wat de democratie kan doen voor jou. Vraag wat jij kunt doen voor de democratie'.

Gastprovincie
Prinsjesfestival biedt ieder jaar een podium aan een provincie. Op deze manier wil het festival een brug slaan van de hofstad naar de rest van het land en ervoor zorgen dat het feest van de democratie niet alleen een Haags feestje, maar een feest voor iedereen is. Dit jaar is de provincie Gelderland strategisch partner van Prinsjesfestival. Tijdens het festival organiseert de provincie vanuit de Prinsjes Ambassade verschillende activiteiten die een directe relatie hebben met de thema's Voedsel, Gezondheid en Sport ('Food, Health en Sport'). Zie voor het gehele 'Prinsesjesdag' programma:https://www.prinsjesfestival.nl/6303-2/