Een groot deel van het 680 kg team van TTV Vorden dat onder leiding van trainer Martin Stofbergen tweede werd. Foto: Jan Hendriksen,
Een groot deel van het 680 kg team van TTV Vorden dat onder leiding van trainer Martin Stofbergen tweede werd. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

TTV Vorden sluit zomercompetitie af met zinderende finale

HENGELO/VORDEN – Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Zowel dit eerste als dit laatste was zondag het geval bij de touwtrekkers van Touwtrekvereniging Vorden. Na een onoverbrugbare puntenachterstand te hebben weggewerkt en een aansluitende finalewedstrijd tot slot tegen TTV Heure, kaapten de Borculose touwtrekkers uiteindelijk de gewestelijke oostelijke zomertouwtrektitel, in de 680 kilogram A-klasse van de Nederlandse Touwtrekkers Bond (NTB), voor de neus van de Vordenaren weg. En dat was best een beetje sneu voor de Vordenaren onder leiding van trainer Martin Stofbergen.

Door Jan Hendriksen

Dat Vorden zondag tot de allesbeslissende zinderende finale toekwam op het tot sportcomplex omgetoverde weiland van Peter Berenpas van de vijftigjarig jubilerende Touwtrekvereniging Bekveld aan de Wichmondseweg in Hengelo (Gld.) was een wonder op zich. De achterstand na drie van de vier competitieduels in de 680 kg A-klasse bedroeg voor Vorden op de slotdag van de competitie op Heure een onoverbrugbaar lijkend aantal van acht punten. Maar die verdween zondag als sneeuw voor de zon. Vorden won zes van de acht partijen terwijl Heure behoorlijk wat steekjes liet vallen en niet verder reikte dan drie overwinningen en een gelijkspel.

Aan het slot van het toernooi bleken zowel Heure als Vorden evenveel wedstrijdpunten te hebben (70). Een allesbeslissende finale moest de beslissing brengen tussen beide trainingspartners. Want TTV Vorden en TTV Heure trainen al een groot aantal jaren gezamenlijk bij toerbeurten om hun sportcomplexen op 't Medler en in Borculo. Uiteindelijk bleek Heure in de derde en alles beslissende trekbeurt het sterkst. Ze wisten ze de mannen van Vorden over de streep te trekken nadat de eerste twee trekbeurten onbeslist waren gebleven.

Volgens de Vordense spelers Guus Hummelink, Bennie Harmsen, Erik Scharenborg, Arnold Winkels, Gerrit Uilenreef, Gert-Jan Vliem, Ard Reinders, Stefan Groot Nuelend en coach Martin Stofbergen was dat vooral te wijten aan de enorme zware poulewedstrijden tegen TTV Eibergen en TTV Koapmanboys uit het Twentse Tilligte, die aan de finale vooraf gingen. "Meer zat er niet in", zeiden de mannen, die overigens terug kijken op een zeer geslaagde Zomercompetitie 2018 in het Gewest Oost van de NTB. Hoe spannend de competitie in de 680 kg A-klasse dit seizoen was bleek ook uit de ranking van de nummers drie, vier en vijf in deze klasse: Eibergen, OKIA (Holten) en Oele/Koapman die respectievelijk 64, 63 en 61 punten wisten te behalen. Vorige week werd de 720 kg klasse al afgesloten. Daar eindigde TTV Vorden op een vijfde plaats. Daar werd het podium ingevuld door wederom Heure, OKIA en Eibergen.

Jeugd
Tijdens het laatste toernooi van de zomercompetitie in Bekveld gaf de Vordense jeugd in een combinatieteam met spelers van TTV Heure de opgebouwde voorsprong niet meer prijs en wisten ze deze dag ongeslagen door te komen. Daniël Sasse, Niels Kappert en Marthijn Beeftink mochten het hoogste schavot van het erepodium beklimmen. De jeugd van organiserende vereniging TTV Bekveld werd tweede en het team uit Phillipinenburg (D) derde.

Wereldkampioenschap
Voor de Vordense touwtrekkers Bennie Harmsen, Stefan Groot Nuelend, Arnold Winkels, Geert Uilenreef, Koen Dimmendaal en Niels Kappert is het touwtrekseizoen nog niet afgelopen. Het zestal neemt met de nationale selectieteams over twee weken deel aan de wereldkampioenschappen touwtrekken die in Zuid-Afrika plaatsvinden. Volgende week in Contact Bronckhorst Noord meer over hun deelname aan dit WK.