Bewoners zoeken de juiste planten bij elkaar voor in hun geveltuintjes aan de Spalstraat. Foto: Luuk Stam
Bewoners zoeken de juiste planten bij elkaar voor in hun geveltuintjes aan de Spalstraat. Foto: Luuk Stam

Geveltuinen fleuren de Spalstraat op

HENGELO – Wie de afgelopen dagen door de Hengelose Spalstraat is gekomen, kan het bijna niet zijn ontgaan. De aanblik van de straat is sinds zaterdag 31 maart ineens een heel stuk fleuriger. Die dag zijn hier namelijk de onlangs gerealiseerde geveltuintjes beplant met kleurrijke bloemen en planten.

Door Luuk Stam

Dit gebeurde op initiatief van bewoonster Marga Limbeek. Zij vond dat de 'versteende' Spalstraat wel wat groener mocht en opperde daarom vorig jaar het idee om de eerste rij stenen voor de winkelpanden en huizen in haar straat te verwijderen en hier groen te planten.
Limbeek zocht daarvoor contact met de Hengelose tuinadviseur Annelies Wolsink. Samen dienden ze hun plan in voor de duurzaamheidsprijs van de gemeente Bronckhorst. In oktober vorig jaar kwamen ze tot hun eigen verrassing van de zeventien ingediende initiatieven als beste uit de bus. Limbeek ontving een cheque van 2.500 euro ten behoeve van haar geveltuintjesproject.
De bloemen en planten die van dat geld zijn aangeschaft, staan deze zaterdagochtend uitgestald voor de deur van de apotheek in de Spalstraat. Wolsink heeft per tuintje een lijst met de benodigde beplanting gemaakt. Die lijsten verschillen nogal. "Op de ene plek komt veel zon en op de andere plek is juist bijna alleen maar schaduw", verklaart de tuinontwerpster. "En je moet ook rekening houden met de wind."
Naast Limbeek en Wolsink steken deze ochtend zo'n vijftien buurtbewoners en ondernemers hun handen uit de mouwen. Wethouder Jan Engels is namens de gemeente Bronckhorst aanwezig om een handje te helpen. Ook hij sjouwt al snel met een kruiwagen vol planten richting één van de geveltuintjes. Daar begint op aanwijzingen van Wolsink het echte werk.
Binnen een paar uur staat alles op z'n plek en komen de eerste reacties van passanten binnen. Die zijn louter positief. "Het fleurt er helemaal van op", merkt een oudere vrouw op voordat ze zaterdag aan het eind van de ochtend één van de bakkers in de Spalstraat binnenstapt.
Marga Limbeek veegt ondertussen de stenen rondom de tuintjes schoon. Ze geniet zichtbaar van het resultaat. "Dit is precies wat we in gedachten hadden", zegt de initiatiefneemster. "Als het straks allemaal bloeit, dan ziet de straat er toch een stuk beter uit? Misschien gaan we ook nog wel de hoek om, de Raadhuisstraat in. Dat is nog niet zeker, maar er borrelt wel wat."

Foto: Luuk Stam