Arnold van Ommeren, de grote initiator van het Hengels Dweilfestival. Foto: Luuk Stam
Arnold van Ommeren, de grote initiator van het Hengels Dweilfestival. Foto: Luuk Stam

Arnold blijft dé man achter het
Hengels Dweilfestival

HENGELO – Het is zijn grote hobby. Het allerliefste haalt de 44-jarige Arnold van Ommeren zijn trombone voor de dag, trekt hij er een gek pak bij aan en gaat hij samen met een groep vrienden en gelijkgestemden muziek maken. Als het even kan ook nog voor een enthousiast publiek. Op evenementen voor dweilorkesten is de Hengeloër dan ook geen onbekende.

Door Luuk Stam

In 2008 nam Van Ommeren het initiatief voor een dweilfestival in zijn eigen dorp. Dit Hengels Dweilfestival is nu toe aan de elfde editie. Op zondag 15 april komen opnieuw veertien dweilorkesten vanuit heel het land naar Hengelo. Verdeeld over vier podia zullen zij verspreid door het dorp van zich laten horen. Voorzitter van de organiserende stichting is Van Ommeren al een tijdje niet meer. Die taak is overgenomen door Ans Wolters. Officieel is de aanstichter van dit alles tegenwoordig secretaris en penningmeester, maar ondanks dat is hij nog altijd het gezicht van het jaarlijkse muziekfestijn. "Ik heb het weleens gehad over stoppen", vertelt hij. "Maar dan zeggen ze: 'Dat kan toch niet? Jij bent hier dé man van de dweilorkesten.'"

Zelf maakt hij momenteel deel uit van dweilorkest Over de Rooie uit Ulft. Dat orkest is dit jaar in Hengelo niet van de partij, waardoor Van Ommeren zelf niet hoeft te spelen. "Wel jammer", vindt hij. "Spelen op je eigen festival heeft altijd iets extra's." Gelukkig staat er nog genoeg op de agenda. "We doen mee aan drie festivals per jaar", vertelt de trombonist. "En we gaan heel wat braderieën en kermissen af."
Het maken van plezier staat daarbij voorop. "Dat je aan de mensen ziet dat ze het mooi vinden en dat ze mee gaan doen, daar krijg ik een kick van", aldus Van Ommeren. Wat hem ook aantrekt, is het feit dat de dweilorkesten echte teams vormen. "Dat vergeten mensen weleens", stelt de Hengelose muzikant. "Voetbal is een teamsport, maar muziek maken is óók teamsport. Probeer maar eens driestemmig trombone te spelen. Dat kan niet in je eentje."

Het Hengels Dweilfestival heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld. "Het eerste jaar was het heel kaal", blikt Van Ommeren terug. "Daarna hebben we de markt toegevoegd en gingen ook de winkels open. Verder proberen we elk jaar de aankleding te verbeteren. Goede dingen die we op andere festivals zien, passen we ook hier toe."
Aanvankelijk kende het dweilfestival in Hengelo een wedstrijdklasse en een leutklasse. Omdat de deelname aan de leutklasse vaak maar beperkt was, is die geschrapt. Sinds enkele jaren is er een grotere wedstrijdklasse met plek voor veertien orkesten. Vanuit onder andere Eindhoven, Den Haag, Sneek, Waalre en Ter Wolde komen ze op 15 april naar Hengelo. De inschrijving was in november al vol.
De initiator is dan ook vastbesloten om met behulp van tientallen vrijwilligers weer een geslaagde dag voor jong en oud neer te zetten. Als dat lukt, is het voor Van Ommeren alle inspanningen waard. "Het is geweldig om te zien als het dorp die zondag weer volloopt met blije mensen", stelt hij. "De laatste jaren is het wel vaak koud geweest. Dit jaar hopen we op mooi weer. Als het zonnetje schijnt, dan gaan we vlammen."