De muurschilderingen van de Remigiuskerk werden tijdens de Reformatie overgeschilderd. Foto: Gert Wenneke
De muurschilderingen van de Remigiuskerk werden tijdens de Reformatie overgeschilderd. Foto: Gert Wenneke

Welkom in de Remigiuskerk tijdens Open Monumentendag

HENGELO - Voor iedereen in en rond Hengelo een vast ijkpunt: de kenmerkende toren van de Remigiuskerk. Wie nog nooit heeft binnen gekeken, kan binnenlopen op Open Monumentendag, zaterdag 8 september van 10.00 – 16.00 uur. Koffie, thee, gastvrouwen en gastheren staan klaar. Toegang is gratis.

Erik Schuerink van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk: "De kerk is hét gezichtsbepalende monument van Hengelo. Veel mensen denken dat ze niet welkom zijn, omdat ze toevallig niet bij de Protestantse Gemeente horen. Onzin, dit schitterende monument is voor iedereen."
De Hengelose Remigiuskerk is oud, héél oud. Schuerink: "Al in de tiende eeuw stond hier een houten kerkje, de voorloper van de huidige kerk. Rond 1300 werd het kerkje vergroot en in steen opnieuw opgebouwd. In al die eeuwen daarna heeft de kerk heel veel meegemaakt. Oorlogen, hongersnoden, feesten, begrafenissen. En daarvan zijn nog heel wat sporen te vinden."
Heel bijzonder zijn de muurschilderingen. In de vijftiende eeuw geschilderd door een monnik van een klooster bij Doetinchem. Tijdens de Reformatie ging de witkwast er overheen, zoals toen gebruikelijk. In 1930 is er een gedeelte zorgvuldig blootgelegd door fresco-expert Jacob Pot. Ook bijzonder: de voormalige sacristie, ooit gebruikt om dronkenlappen en boeven in vast te zetten, nu een stiltecentrum vol symboliek.
Schuerink van de Vrienden van de Remigiuskerk: "Ik vind het intrigerend dat onze voorouders al die eeuwen de inspiratie hebben gehad om zo'n spectaculair gebouw in stand te houden. In zoveel levens van zoveel generaties heeft dit gebouw een enorme betekenis gehad. Juist in een tijd van ontkerkelijking moeten we zo'n gebouw behouden en koesteren.