Burgemeester Marianne Besselink en de Ridder in de orde van Oranje Nassau Fred Hesselink met zijn vrouw Janette. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Marianne Besselink en de Ridder in de orde van Oranje Nassau Fred Hesselink met zijn vrouw Janette. Foto: Liesbeth Spaansen

Vordenaar Fred Hesselink in Hengelo geridderd

HENGELO - De heer Fred (F.C.) Hesselink uit Vorden kreeg op 25 augustus een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marianne Besselink. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Hesselink kreeg zijn onderscheiding tijdens de feestavond van de 53ste Internationale Hengelo Rally die de Hamove en VMC samen organiseren in hun clubgebouw De Molen.

Door Liesbeth Spaansen

Deze zaterdag reden zo'n honderd historische motorfietsen een rit van ruim honderd kilometer door de Achterhoek. De feestavond begon met een buffet, waarvan de deelnemers genoten. Tijdens het opruimen werd gezellig bijgepraat. Wat zij niet wisten was, dat op dat moment buiten voorbereidingen werden getroffen om één van hen te eren.

Zo stond Stephan van Banning uit Santpoort klaar met zijn Harley Davidson met zijspan uit 1920. Hij vond het een eer om burgemeester Besselink de feestzaal binnen te mogen rijden. Peter Ritzen bespeelde de doedelzak, een traditie bij de club, voor de muzikale omlijsting.
De gasten waren verrast door deze grootse entree, waarna burgemeester Besselink haar speech begon. "Geacht bestuur, dames en heren, lady's en gentlemen." Zij verwelkomde de aanwezigen, die allemaal dezelfde interesse hebben: een eigen motorfiets, deze restaureren en onderhouden als rijdend museum. "Welcome in Bronckhorst, welcome at the 53rd International Hengelo Rally and the 23rd familydays 2018. Ik ben hier om iemand te huldigen die bijna 25 jaar bestuurslid is en verantwoordelijk voor de organisatie van de ritten. Mag ik de heer Fred Hesselink naar voren vragen?"

Totaal verrast groet hij de burgemeester. "Fred, als ik zeg 'Indian, Simplex, Triumph, Wanderer, 1 cilinder, klepper, 2 takt' dan gaat jouw hart sneller kloppen. De Veteraan Motoren Club is vooral geïnteresseerd in motorfietsen van vóór de tweede wereldoorlog. Jij reed eerst op motoren uit de jaren '30 maar al gauw kreeg je belangstelling voor oudere motoren, met name die van vóór de eerste wereldoorlog en jij rijdt zelf op een Bradbury uit 1913 en een Royal Enfield uit 1914 waar ook je vrouw Janette bij achterop kan."

Fred Hesselink is sinds 1988 lid van de VMC en nam al snel zitting in het bestuur van Regio Oost. Hij is al bijna 25 jaar penningmeester en sinds januari 2016 heeft hij een dubbelfunctie, hij is ook voorzitter. Door omstandigheden was hij een jaar secretaris.

Sinds 1992 houdt Fred de uitslagen bij van de ritten die voor het clubkampioenschap meetellen. "Met zo'n gemiddeld achttien ritten per jaar met totaal 280 verschillende deelnemers kunnen wij ons voorstellen wat voor werk dat is." Hij houdt de tussenstanden bij en einde seizoen publiceert hij de lijst in het clubblad. Begin 1993 werft hij als lid van het landelijk bestuur advertenties voor dit clubblad en in 1995 wordt hij penningmeester. Hij maakt nog altijd deel van het hoofdbestuur. Lees verder op pagina 3