Het team Bij elkaar geraapt zootje winnaar van de wedstrijdklasse. Foto: Marjan Lijftogt
Het team Bij elkaar geraapt zootje winnaar van de wedstrijdklasse. Foto: Marjan Lijftogt

Bij elkaar geraapt zootje wint zwemmarathon

STEENDEREN - Aan de tweede editie van de zwemmarathon in Steenderen van zaterdag 25 naar zondag 26 augustus deden zeven teams, in totaal 80 deelnemers mee. Elk team bestond uit acht tot twaalf zwemmers, die om de beurt naar keuze tien minuten of een veelvoud daarvan zwommen. Een groot stoplicht gaf de wisselmomenten aan. Het zwemfestijn trok ook veel bezoekers die een kijkje kwamen nemen. De aftrap was zaterdagavond om 22.00 uur met een enorme knal.

Dit jaar was gekozen voor een splitsing in klasses, omdat de verschillen vorig jaar al heel snel heel groot bleken. Een goede keus want de wedstrijdklasse hield elkaar lange tijd flink in evenwicht. Een spannende strijd. Het team 'Bij elkaar geraapt zootje' uit Doesburg won de wedstrijdklasse van de zwemmarathon. Ze zwommen samen in twaalf uur een hele marathon van 42 kilometer met het indrukwekkende aantal van 842 banen. Bij de recreanten gingen de zwemmers van Sint Bernard in Steenderen met de gouden medailles naar huis, dit team sprokkelde 625 banen bij elkaar; 31 kilometer.
Helaas moesten de de bommetjeswedstrijd en Dokkie Disco vanwege onweer worden afgelast. Voor de zwemmarathon werd even gevreesd. Zou het iets laten moeten beginnen? Maar uiteindelijk ging het vanaf 22.00 uur van start, ondanks de kou. Na een lange periode van met extreme hitte werd net deze nacht het kouderecord gehaald met soms aan de grond temperaturen van drie graden. Maar met vuren en heaters kon iedereen op de kant zich warmen, de zwemmers trokken hun baantjes in zwemwater van 29/30 graden. Verder zorgde een volle maan, muziek, bbq, kaarten, bijkletsen, eten, drinken, aanmoedigen en pogingen om te slapen en tot slot een mooie zonsopgang voor een goede sfeer. De muzikanten van dweilorkest Heur-Es wisten de teamleden het laatste uur goed wakker te houden en in een zeer uitgelaten sfeer werden de laatste meters gezwommen. Na de finish om 10.00 uur zondagochtend was het feest in het zwembad.

De uitslag:
Wedstrijdklasse: 1. Bij elkaar geraapt zootje – 842 banen, 2. Floeberito – 826 banen, 3. ZVW74 – 805 banen. Recreanten: 1. Sint Bernard – 625 banen, 2. Warm wormenwater – 570 banen, 3. Eetclub – 527 banen, 4. Kon. Julianalaan – 489 banen.