Ondernemers ontmoeten lijsttrekkers

De steekwoorden 'samen', 'werk' en 'woningen' kwamen bij alle partijen terug

Zelhem - In de voor de gelegenheid aangepaste huiskamer van Ellens Restaurant in Zelhem was op woensdagavond 7 maart een gezellige café-sfeer gecreëerd. Ondernemers van Bedrijvig en Ondernemend Zelhem (B&OZ) en de Industriële Kring Zelhem (IK-Zelhem) gingen in debat met de lijsttrekkers van de zeven politieke partijen in de gemeente Bronckhorst.

Gespreksleider Erik Hagelstein gaf de lijsttrekkers eerst de gelegenheid om in een pitch van anderhalve minuut aan de ondernemers uit te leggen waarom zij op 21 maart op hun partij zouden moeten stemmen. Daarbij kwamen drie steekwoorden bij alle partijen terug: samen, werk en woningen. Vervolgens kregen de partijen een aantal stellingen voorgelegd (zie kader), waarbij gevraagd werd naar het standpunt van de partij.

Na een korte pauze waren de ondernemers aan de beurt om vragen te stellen aan de lijsttrekkers. Veel vragen grepen terug naar de behoefte aan woningen in Zelhem. Woningen voor starters, woningen voor nieuwe arbeidskrachten, woningen voor senioren. "Kortom", zo concludeerde Erik Hagelstein, "Zelhem heeft behoefte aan een wooncarrière. Woningen die zorgen voor doorstroom van jongeren naar ouderen."

Niet alle lijstrekkers zijn voorstander van nieuwbouw en ze verwezen daarbij naar rapporten, waarin was uitgerekend dat de woonbehoefte over 10 jaar geheel anders zal zijn. Voor de ondernemers telt vooral het nu, want nu is er behoefte aan woningen. Erik Hagelstein probeerde het debat nog een keer open te breken met de vraag of de ondernemers vonden dat de gemeente te weinig lef heeft, lui is, te braaf is en te weinig initiatiefrijk? Er kwam geen overtuigd ja of nee, maar de ondernemers vonden wel dat de gemeente veel beter moet anticiperen op de behoeften die er zijn. De ondernemersverenigingen B&OZ en IK-Zelhem geven dat in de vele overleggen met de gemeente vaak genoeg aan.

APART KADER

Stellingen

- Voor een economische groei in Zelhem is het hard nodig dat er huizen worden gebouwd;

- De gemeente moet zorgen voor uitbreiding van het industrieterrein in Zelhem;

- Om Zelhem leefbaar te houden moeten winkels in het centrum blijven;

- De winkelstraten in Zelhem moeten autovrij worden;

- De gemeente moet meer ruimte bieden voor ondernemers om hun industrieterrein beter te beveiligen.